Jedan mali uzi za revoluciju rok muzike

#HipHop

uzi.jpg

Sajmir Vuds (Symere Woods), profesionalno poznat kao Lil Uzi Vert, neobična je pojava u svijetu hip hopa. Iako i stajlingom i muzikom nesumnjivo spada u trep senzaciju, koja dominira hip hop scenom već par godina, Lil Uzi uporno uspijeva otići korak dalje od svojih treperskih kolega, poput Lil Pampa (Lil Pump) ili Migosa.

Sve ono što je trep učinio sa ikonom repera, mijenjajući i teme, i liriku, i stajling, i muziku, Lil Uzi očigledno planira odvesti dalje. Muzički i životni uzor ovog filadelfijskog repera je krajnje neobičan, kako za svijet muzike u pitanju, tako i za čitav kontekst afroameričke kulture, pa i njenih supkultura – riječ je o nikom drugom do Blijedom Caru, nekadašnjem predvodniku Sablasne djece, gospodinu Merilinu Mensonu (Marilyn Manson).

Lil Uzi već dugo citira Mensona kao svog muzičkog uzora, ali i kao čovjeka za koje bi “odmah dao svoj život, zatraži li”. Jedan od načina na koji reper demonstrira Mensonov uticaj je otvoreno prihvatanje satanističkog simbolizma i u stajlingu i u tekstovima.

Ne samo da uzi redovno nosi obrnute krstove u svom blingu, ne samo da ima imena pjesama tipa “444+222”, nego je i njegovo ime otvoreni mig đavolu. Mali uzi, okrenut vertikalno, znači da momak puca u nebo, da “skine” Boga. I pokušajte izgovarati Lil Uzi Vert, sve brže i brže i vidite do čega ćete doći: Liluzivert, Liliuziver, Luziver, Lusifer, Lucifer.

Prisvajanje ikonografije koja je do sada bila skoro isključivo vezana za ekstremne podžanrove rok i metal muzike čini se kao hrabar korak. Na kraju krajeva, do sada je uglavnom bijela kultura prisvajala obilježja i kretanja crne, pa je sa te strane ova razmjena pravo osvježenje.

Uzimajući sve rečeno u obzir, ne treba nas iznenaditi Uzijeva nedavna najava da će snimiti rok album. Nakon hiperuspješnog debija “Luv is Rage 2”, sa kojim je došao na prvo mjeto Bilbordove (Billboard) top liste, Lil Uzi najavljuje potpuno skretanje u rok. I naravno da ne planira da radi mješavinu na tragu Run D.M.C. i Aerosmith, već nešto za šta se samo možemo nadati da će biti osvježenje za davno ustajalu vodu rok muzike.

Do tada, spot za “XO Tour Llif3”, na kojem možete vidjeti Uzijeve morbidarije, kao i te obrnute krstove u blingu:

Izvor: Bosonoga

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!