Jedinstvena u svijetu: Drvena crkva u Norveškoj stara skoro 1000 godina

AdobeStock_9075375_reduced-size.jpg

U norveškoj grofoviji Sogn, nedaleko od Bergena smještena je najstarija drvena crkva na svijetu sagrađena oko 1130. godine. Predstavlja spoj vikinških animalnih motiva i prepoznatljive hrišćanske konstrukcije.

Crkva je nastala na mjestu gdje su prije nje izgrađene dvije jednostavnije drvene građevine iste namjene, a ispod poda crkve i u neposrednoj blizini otkriveni su hrišćanski grobovi, važan antropološki dokaz o vremenu kada su Vikinzi prelazili u hrišćansku religiju.

Slika četvoronožne životinje (pretpostavlja se lava) u borbi sa zmijom izrezbarena na vratima crkve klasičan je primjer preplitanja vikinške tradicije i hrišćanske simbolike. Predstavlja borbu dobra i zla, vjerovatno Hrista i Satane. Ovakav stil ukrašavanja Vikinzi su raširili po Evropi tj. do djelova kontinenta do kojih su dolazili tokom svojih istraživačkih i pljačkaških ekspedicija. Vjeruje se da je ovaj vid vikinške umjetnosti znatno uticao i na razvoj romanske skulpture.

Vrijedi napomenuti da nije čitava crkva sačuvana u originalu. Krov je zamijenjen tokom 17. vijeka i umjesto otvorenog krova nalik na prevrnuti čamac postavljen je novi, tradicionalniji.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!