Kućni posao koji produžava život

#NačinŽivota #ZdravstvenoStanje #StopaSmrtnosti

Svakodnevne lake fizičke vežbe, koje uključuju trčanje i pranje sudova, zajedno sa drugim kućnim obavezama, pozitivno utiču na dužinu životnog vijeka, tvrdi se u radu američkih ljekara objavljenom u časopisu Američkog gerijatrijskog društva.

Foto: pixabay.com

U istraživanju je učestvovalo 6.000 žena starosti od 65 do 99 godina. Naučnici su pratili njihovu svakodnevnu fizičku aktivnost pomoću fitnes sistema za praćenje, kao i njihovo zdravstveno stanje, tokom tri godine.

Prema dobijenim rezultatima, stopa smrtnosti onih žena koje su bile fizički aktivne najmanje 30 minuta dnevno bila je 12 odsto niža nego kod onih koje vode uglavnom neaktivan način života. Povećanje svakodnevnog opterećenja do jednog sata smanjuje vjerovatnoću smrti za 39 odsto.

Naučnici ističu da se pod definicijom fizičke aktivnosti podrazumevaju kućni poslovi, uključujući čišćenje i pranje sudova, kao i šetnja na svježem vazduhu.

„Dugo se smatralo da takve aktivnosti nijesu dovoljne da bi čovjek bio zdrav. Ali sada imamo dokaze da čak i slabija aktivnost žena smanjuje vjerovatnoću da će umrijeti u naredne tri ili četiri godine“, izjavila je saradnica na istraživanju, specijalista Andrea Lakrua.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!