Muškarac podojio bebu

Tridesetogodišnja pacijentkinja, koja je insistirala da ostane anonimna, ušla je u istoriju kao prva transseksualna žena koja je uspjela da podoji svoje dete.

Foto: pixabay.com

Žena, koja je rođena kao muškarac, obratila se Tamaru Rajsmanu i Zil Goldštajn iz Centra „Mont Sinaj“ za transseksualnu medicinu i hirurgiju u Njujorku.

Ona je objasnila da se njen partner (transseksualan muškarac, rođen kao žena) nalazi u drugom stanju, ali da ne želi da doji njihovo dijete, pa se nadala da će umjesto njega moći da preuzme tu ulogu.

Pacijentkinja se inače nalazi na hormonskoj terapiji od 2011, ali se do sada nije podvrgavala hirurškim zahvatima poput povećanja grudi, orhiektomije (odstranjivanje testisa), ili vaginoplastike (oblikovanje vagine).

Risman i Goldštajn su zahvaljujući indukovanoj laktaciji uspjeli da omoguće pacijentkinji da doji dijete u prvih šest nedjelja njegovog života, prenosi Independent.

Žena je uzimala 10 miligrama domperidona triput dnevno, i koristila pumpu za grudi, pet minuta na svakoj dojci, takođe po triput dnevno.

U toku naredna tri i po meseca, doza domperidona, mikronizovanog progesterona i estradiola je povećavana i smanjivana u skladu s upotrebom pumpe.

Kada je beba rođena, mlijeko pacijentkinje postalo je jedini izvor njene hrane narednih šest nedelja.

Bebini pedijatri potvrdili su da je zdrava, i da se za vrijeme dojenja razvijala normalno.

Risman i Godlštajn pokušaće dalje da utvrde da li je laktaciju moguće indukovati bez domperidona, jer je upotreba tog lijeka zabranjena 2004. u SAD zbog velikog broja zdravstvenih rizika koje nosi.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Transgender Health.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!