Otvorila se „vrata podzemnog svijeta“

By Suzana Kapetanović

0509Podzemni_grad_1


K
ada je 1963. godine jedan Turčin u Kapadokiji krenuo da renovira kuću, otkrio je nešto nevjerovatno. Stanovnik današnjeg Derinkujua srušio je zid u podrumu svoje kuće i otkrio da se iza njega nalazi tunel, pa još jedna prostorija, zatim još jedna… Tako je, pukom slučajnošću otkriven najveći podzemni grad u Turskoj, koji je ukopan 85 metara ispod površine zemlje.

Za ovaj neobičan podzemni grad se sa pravom može reći da je inženjersko remek djelo i veliko arheološko otkriće.

Kroz njega teče pitka voda, ima niz ventilacionih sistema, pojedinačnih stanova, prodavnice, bunare, sobe gdje se čuvalo oružje, pa čak i groblje.

U gradu je pronađena čak i škola, kao i posebne odaje u kojima su se držale životinje. Do sad su otkrivena 52 otvora za ventilaciju, a takođe je otkriveno da nisu svi izvori vode bili povezani sa površinom, vjerovatno zbog straha da bi osvajači mogli da ih zatruju.

0509Podzemni_grad_2
Pretpostavlja se da je ovaj podzemni grad koji je mogao da primi i do 50.000 ljudi nastao u 17. ili 18. vijeku pre nove ere.

Tokom uspona Persijskog carstva grad je bio korišćen kao naselje za izbjeglice, kasnije kao sklonište od invazija Rimljana i Arapa.

Podzemni_grad_5
Podzemni grad je svojim stanovnicima pružao odličnu zaštitu od paklenih vrućina ljeti, dok je zimi bio sklonište od hladnoće.

Ovaj impresivni grad nije jedino nevjerovatno arheološko otkriće u Turskoj. U njegovoj blizini je otkriveno skoro 200 drugih podzemnih gradova od kojih najmanje 40 imaju tri nivoa pod zemljom. Ukupno, svi ovi gradovi su mogli da prime oko 100.000 ljudi.

rts.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!