Ovako je britanska spisateljica pisala o CG prije sto godina

BeFunky-Collage-12.jpg

Meri Edit Durham je bila britanski putopisac i avanturista, poznata po antropološkim spisima o Balkanu, a i o našoj Crnoj Gori, piše portal Travel Montenegro.

Spisateljica koja je London zamijenila gordim planinama, Balkanu a i Crnoj Gori je dala 20 godina života, prateći ga i pišući o njima.

Njena priča o putovanjima počinje nakon očeve smrti. Pošto je bila najstarija sve je to sa sobom nosilo i obaveza oko ostatka porodice, što je prouzrokovalo kod nje nervni slom. Na nagovor porodičnog ljekara da mir i spokoj nađe u putovanjima, ova 37-godišnjakinja se ukrcava na brod i stiže u Kotor.

To je bio njen prvi susret sa Balkanom, koji će joj u narednom životnom periodu postati životna luka, njena strast i njen životni vijek. Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija i Makedonija bile su njene destinacije.

Obilazila je sve gradove, naselja, pažljivo bilježeći običaje, ponašanja i tradiciju. Sa sobom je imala i fotoaparat pa je i zabilježila preko 450 fotografija Balkana i Crne Gore koje se i danas čuvaju u Londonu tačnije u Kraljevskom muzeju.

Evo šta je Meri zabilježila o našoj zemlji:

Guslar Krsto Pejović, Njeguši

“Visoki i dostojanstveni muškarci u svojoj slikovitoj odjeći, svi pripadaju nepoznatom postojanju, a svijet koji smo mi ostrvljani znali ostavlja se daleko u podnožju ovih planina. Crnogorska ljubav prema slobodi i crnogorski osjećaj časti učinili su da se osjećam više kod kuće u ovom daljem uglu Evrope nego li bilo gdje u nekoj drugoj stranoj zemlji!”

Crnogorci imaju ples koji se u Srbiji čini nepoznat

Par ili dva para plesača stoje suprotno jedni drugima i plešu, izvode različite korake i napokon skoče što je više moguće u vazduh ispružanih ruku i imitirajući zvuk “divlje vile”. Za skakanje plakanje, vikanje plesača rečeno je da predstavlja sokola ili orla. ( iz knjige ” Ptičja tradicija na zapadu Balkanskog poluostrava 1923.god )

Mitar Ćorović

Stari crnogorski ratnik komadant btaljona u bojevima oko Hercegovine.

Podgorica 1907. godine

Rođenje kćerke i dalje se smatra nesrećom

Ulcinj 1907. godina

Cetinje je siromašno, ali dostojanstveno i poštovano

Sadrži nekoliko važnih građevina. Tu je Manastir, mala kula ( Tablja ) iznad njega gdje su do skoro postavljale posječene glave poginulih Turaka, kao i Biljarda nazvana tako radi prvog bilijarskog stola u zemlji.

Riva u kotoru, pazarni dan

Berane, manastir Đurđevi stupovi

Crnogorska vojska na položaju kod Pljevalja

Crnogorci u Rijeci Crnojevića

“Duvan je jeftin luksuz, a crnogorski duvan je dobar. Gotovo svaki čovjek u Crnoj Gori puši od jutra do noći“.

Izvor: Travel MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!