Savjeti mladim Jugoslovenkama pred polazak na ljetovanje

1507439_8_ls.jpg

Premda nam je kraj šezdesetih i početak sedamdesetih donio seksualnu revoluciju, popularni magazini, barem na području bivše Jugoslavije, i dalje su promovisali neke danas smiješne ideje.

Radi se o savjetodavnom tekstu namijenjenom ženama koje traže ljubav, objavljenom uoči godišnjih odmora.

Tekst je objavljen u jednom magazinu 1973. godine. Tako odmah na početku napominju da je jasno kako žene nemaju problema s privlačenjem muškaraca dok su “mlade, opremljene mini-haljinom, naočarima i preplanule kože”, no pozivaju na oprez koji tip muškarca će zavesti.

Na putu do tamo

Što se više budete približavali mjestu ljetovanja sretaćete sve više ljudi koje ćete ponovo viđati. Lako se može dogoditi da vam se još pri dolasku navrze neki mladić, doduše ne naročito zgodan, ali očigledno željan vašeg društva.

Izbjegavajte tačno odavanje mjesta gdje ćete odsjesti ili zakazivanje sastanaka unaprijed s takvim mladićem. Ovakvo brzopotezno udvaranje je vrlo laskavo, a ukoliko ste po prirodi stidljivi i povučeni plašićete se da nećete steći nikakvo poznanstvo, pa će vam ovaj susret biti dobrodošao. Međutim, ljetovanje još nije ni započelo, pa ako se odmah budete vezali, može se ispostaviti da je taj mladić gnjavator koji će vas ne samo ugnjaviti već, istovremeno, svojim prisustvom spriječiti da vam neki drugi, zgodniji mladić priđe. Tako vam može čitavo ljetovanje propasti.

Ukoliko prvih dana ne nađete nekog zgodnijeg, vi se uvijek možete i njemu obratiti, stoga diskretno provjerite ime prema posjetnici na koferu i zapamtite gdje će odsjesti. U pogledu ovog tipa nema zabune, u njemu ima nečeg fizički neprivlačnog i on to zna, zbog toga spremno juriša na najzgodniju djevojku čim se pojavi, jer zna da docnije neće imati mnogo izgleda na uspjeh.

Čuvajte se takođe suviše zgodnih muškaraca koji mogu biti i u nekom zvaničnom svojstvu: vodiči, vozači i sl. Vidjevši njega mogu vam se šake oznojiti od uzbuđenja, ali gledajte da vam glava ostane bistra i ponavljajte u sebi: “Tako se on udvara svim djevojkama!” Tačno! Ako ga vidite nedjelju dana docnije, kad ste se već privikli na atmosferu ljetovanja i možda malo očvrsnuli, možete i rizikovati sastanak s njim, ali nemojte povjerovati u ono što vam bude pričao niti se suviše obavezujte. Ako putujete s grupom, izbjegavajte momka koji je najzabavniji i duša cijelog društva. Prijatno je nasmijati se, ali to lako može preći u dosadu kad budete slušali njegove viceve peti ili šesti put.

Držite se trezvenih ali pažljivih mladića, koji vas neće mnogo zasmijavati ali će ostati uz vas kad treba da se potegli prtljag. Zapamtite, ako je njegova koža bijela jer se nije sunčao, imaće više razumijevanja prema vama dok budete prelazili faze od crvenila, kao rak pa do bronzano-mrke. Znajte da muškarci preplanuli već na početku ljetovanja mogu biti:

a) sportisti, suviše razmaženi brzim osvajanjem i spremni na brze raskide

b) lažno preplanuli, a ako mogu da slažu za preplanulost mogu i za sve ostalo

c) profesionalni zavodnici koji se sele od ljetovališta do ljetovališta, a nije teško pogoditi ko im plaća provod

Foto: Profimedia

Kad ste stigli

Zapamtite da mladić, vaš prvi susjed u hotelu, motelu, šatoru ili bilo gdje, može biti veoma prikladan kao društvo prvog dana, ali može postati i gnjavaža ako se od njega ne možete odmaći dvije nedjelje. Naročito nije poželjno da naletite na nekog pokroviteljskog tipa koji će se, zatim, miješati u sve vaše ljubavne pustolovine. Dok ste pridošlica, koristite svoja preimućstva. Možete se obratiti svakom muškarcu pristojnog izgleda i zamoliti za obavještenje gdje se nalazi plaža, pošta, prodavnica suvenira i sl. (čak i ako to odlično znate!), a on će vam odgovoriti … i možda vas otpratiti. Izbjegavajte pametnjakoviće koji tvrde da znaju fantastična mjesta i spremni su da vas tamo odvedu, a ona nisu obuhvaćena nijednim turističkim vodičem niti planom puta.

Na plaži

Treba izbjegavati momke koji nikad pri ruci nemaju sitninu, pa vi plaćate suncobran, stolicu za ležanje i sladoled. Mladić-cicija na ljetovanju je još veći džimrija, inače. Dobro motrite s kim ćete pristati da se nađete uveče. Divan, suncem opaljen mladić, idol za 90 odsto žena na plaži, može se pretvoriti u vrlo dosadnog i priglupog momka. Nemojte ignorisati mladića koji pola dana na plaži provodi gradeći djeci zamak od pijeska ili se toliko zanio fudbalom da ništa oko sebe ne vidi. Kad padne veče, prestaće fudbalski žar, pa se može iščauriti u sasvim pristojnog i zabavnog mladića. Zato posmatrajte trening, vratite loptu ako izleti s terena, čarobno se smješkajte i čekajte!

U mraku

Mrak zahtijeva izvanrednu obazrivost. Sve ono što vam mladići kažu u mraku, propustite najprije kroz gusto sito, pa tek ono što ostane, povjerujte. Četvrtinu odbacite na udvaranje, četvrtinu na romantiku, četvrtinu na more i četvrtinu na pomrčinu, preostalo prihvatite kao tačno. Ljetovanje ima svoje zakone i pravila, a jedno od njih glasi: ne primajte ništa suviše ozbiljno, a ponajmanje na osnovu doživljaja s ljetovanja graditi planove za budućnost. Pored opšteg upozorenja na oprez, ima i posebnih. Izbjegavajte čovjeka koji neće da saopšti gdje je odsjeo, jer se lako može dogoditi da ga tamo čekaju žena i sitna dječica. Budite oprezni i s ljudima koji se spremno razbacuju novcem, jer nije teško zaključiti šta njime žele da kupe. Nemojte sasvim prenebregnuti stidljive momke, jer se u njima često kriju zlatne duše. Uštedite sebi razočarenje. Nemojte nikome davati svoju kućnu adresu, ali ako imate utisak da mladić misli ozbiljno, zapitajte za njegovu. Ukoliko izbjegne da vam je da – brišite ga.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!