Sniježni leopard više nije ugrožena vrsta

#UgroženeVrste #SniježniLeopard

Sniježni leopard, koji se dugo vodio kao ugrožena vrsta, pomjeren je u kategoriju „ranjivih“, naveli su danas međunarodni konzervatori, uz upozorenje da nova klasifikacija ne znači da je vrsta bezbjedna.

Foto: pixabay.com

Životinje se i dalje suočavaju sa velikim izazovima, posebno krivolovom i nedostatkom plena u njihovom himalajskom staništu.

„Vrsta je i dalje u velikoj opasnosti od istrjebljenja u divljini i izvjesno i dalje opada, samo ne u mjeri u kojoj smo do sada mislili“, rekao je Tom Mekarti, šef programa za sniježne leoparde u grupi za očuvanje velikih mačaka Pantera.

Sniježni leopardi su bili na listi ugroženih od 1972.

Nova klasifikacija koju je danas objavila Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) usledila je poslije trogodišnjih procena. Tokom tog vremena, eksperti su ustanovili da u divljini ima više od 2.500 sniježnih leoparda i da im broj ne opada brzo, što su kriterijumi da bi vrsta bila ugrožena.

Foto: pixabay.com

Koristeći napredne metode brojanja, zaključili su da u divljini ima oko 4.000 tih mačaka.

Ipak, eksperti su upozorili da je procjena zasnovana na detaljnom pregledu samo dva odsto njihovih boravišta visoko u planinama, koja se prostiru u 12 azijskih zemalja.

Neki od pozitivnih faktora su povećanje broja rezervata i pojačani napori lokalnih zajednica da leoparde zaštite od lovokradica.

Zajednice rade i na sprječavanju osvete lokalnih pastira za izgubljenu stoku, gradeći obore u koje predatori ne mogu da prodru.

Sniježni leopardi su na meti lovaca zbog gustog krzna i kostiju, a količina divljači koju love opada zbog velikog broja domaće stoke koja troši pašnjake.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!