Sunčeva oluja i dvije baklje će sjutra pogoditi Zemlju

#Sunčevaoluja #Zemlja

Američka svemirska agencija NASA uočila je solarnu oluju koja se kreće prema Zemlji. Primijećene su dvije „solarne baklje“ koje su eruptirale sa Sunca.

Sunčeva oluja i dvije baklje će sjutra pogoditi Zemlju
Oluja će u srijedu pogoditi Zemlje, što bi moglo da izazove probleme u radu satelita i snabdijevanju električnom energijom, piše britanski Miror.

Očekuje se i da će oluja dovesti i do pojave zadivljujućih prizora polarne svjetlosti, koje će imati prilike da vide stanovnici Škotske, sjevernog dijela Engleske i sjevera SAD.

Solarna oluja je nastala prošle nedjelje, poslije velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi, nakon čega je „ispustila“ baklje koje se kreću kroz svemir, ali i prema Zemlji.

Dolazak solarne oluje poklapa se sa formiranjem pukotina u Zemljinom magnetnom polju, koje se formiraju tokom ravnodnevnice 20. marta i 23. septembra svake godine. Te pukotine slabe prirodnu zaštitu naše planete od čestica koje mogu da izazovu probleme uređajima, kao što su GPS sistemi za navigaciju i radio signali.

NASA planira da tokom ljeta lansira letjelicu „Parker Solar Probe“ koja bi trebalo da se što je moguće više približi Suncu, sa ciljem da istraži Sunčevu atmosferu i eksplozije koje se događaju na njegovoj površini i koje stvaraju solarnu oluju.

Standard

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!