Šveđani napravili pivo od vode iz kanalizacije

#Šveđani #Pivo

Stara teorija da je za dobar ukus piva presudan kvalitet vode koja se koristi za njegovu proizvodnju, poslije najnovije vijesti iz Švedske možda i padne u vodu. Prečišćavanjem vode iz kanalizacije napravili su pivo. Kažu, isto kao plzensko.

“Nijesmo mogli da odolimo izazovu“ – rekao je predstavnik pivare objašnjavajući kako su se odlučili da naprave novi proizvod koji će, kako smatraju, podići svijest o globalnom problemu nestašice vode za piće.

“Pu:rest” je prvo švedsko pivo nastalo iz prečišćene kanalizacione vode, koje je proizvela stokholmska pivara “Nija Karnegibrigerit” u saradnji sa Švedskim institutom za životnu sredinu.

Neobično izdanje jednog od omiljenih pića u svijetu napravljeno je u nadi da će to podići svijest o tome da na planeti nema dovoljno vode za piće i da je neophodna tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda koja bi ih pretvorila u onu koja će poteći vodovodom.

Prema tvrdnjama kreatora piva iz otpadnih voda, ideja je da se izbjegnu predrasude, jer su mnogi i dalje skeptični kada je u pitanju prečišćena otpadna voda, uprkos savremenoj tehnologiji koja to čini savršeno.

Voda koja je sastojak novog piva je sa lokacije za prečišćavanje otpadne vode koja je pod kontrolom Švedskog instituta za životnu sredinu i koristi niz brojnih mjera za prečišćavanje. Nakon rigoroznih testova kvaliteta, voda je isporučena u pivaru, gdje je, kako kažu, nakon četiri sedmice“pivo poput plzenskog” ugledalo svjetlost dana.

Kris Turgeson iz švedske pivare je rekao da kompanija nije mogla da odoli izazovu kada se suočila sa prijedlogom Švedskog instituta za životnu sredinu. Prema njegovim riječima, bilo je prirodno probati pivo “Pu:rest”, koje je kompanija opisala kao “organsko i kristalno čisto pivo”.

U njegov kvalitet ljubitelji piva u Švedskoj moći će da se uvjere već od jula. Riječ je, doduše, o ograničenoj količini “Pu:resta”, koji će moći da se kupi u lancu prodavnica alkoholnih pića “Sistembolaget” a “pivo iz kanalizacije” će moći da se proba i u pojedinim pabovima i na odabranim festivalima, poput onog “Ukus Stokholma”.

Vijest o novom pivu, naravno, nije mogla da prođe bez zanimljivih i duhovitih komentara javnosti.

Antena M

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!