U 80. godini studira istoriju i učestvuje u programu razmjene studenata!

#Student #MigelKastiljo

Euractiv.com

Jedan od učesnika sledećeg programa Evropske unije za razmjenu studenata Erazmus je i Migel Kastiljo, osamdesetogodišnji Španac iz Valensije, penzionisani notar s četiri bajpasa, koji upravo studira istoriju, a sledeće sedmice će otputovati u Veronu u sklopu univerzitetskog školovanja.

Kastiljo je oženjen, ima troje djece i šestoro unučadi. Srčani udar je pretrpio nakon penzionisanja kad su mu ugrađeni bajpasovi, posle čega svaki novi dan u životu doživljava kao poklonjen.

„Ubrzo po oporavku, rekao sam sebi: ‘Želim da uradim nešto netipično za penzionera. Istorija me je uvijek zanimala i sve u vezi s njom, posebno savremene teme“, rekao je Kastiljo španskoj novinskoj agenciji EFE.

Iako je u devetoj deceniji, Kastiljo nema predrasuda u vezi sa svojim poodmaklim dobom u odnosu na kolege na kursu i tvrdi da se osjeća kao i ostali studenti. „Sjajno se odnose prema meni, godine nisu nikakav problem“.

Zato je bez razmišljanja odlučio da se prijavi za stipendiju Erazmus, pošto ga je ohrabrio jedan od njegovih univerzitetskih profesora. Kastiljova porodica već pravi planove da ga posjeti u sjevernoj Italiji za vrijeme trajanja programa.

Kastilju to neće biti prvi susret sa Italijom. Prije nego što se zaposlio kao notar, bio je profesor na Univerzitetu u Barseloni i za to vreme dva mjeseca je boravio u Rimu i Bolonji.

A u Veroni je prije 42 godine bio sa suprugom kako bi slušao koncert legendarne grčke operske dive Marije Kalas. „Zato sam izabrao Veronu“, priznao je Kastiljo.

„Ljudima mojih godina poručujem da ne sjede u kući nego da se otvore prema svijetu jer mi još možemo da društvu damo mnogo toga i isto tako da od njega i dobijemo“, dodao je Kastiljo.

Izvor:http://Sedmica.me

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!