Ukleti jugoslovenski brod godinama besciljno luta Atlantikom (VIDEO)

Čuveni brod Lubov Orlova godinama luta Atlanskim okeanom, a poslednji put je viđen 2013. godine 1.000 kilometara od irske obale. Ekipa dokumentarca na “Science Channel-u“ sada spekuliše da li je baš ovo brod koji se prije nekoliko dana nasukao na obali Kalifornije, iako to zvuči gotovo nemoguće.

Lubov Orlova, brod koji je ime dobio po čuvenoj ruskoj pozorišnoj glumici, izgrađen je 1976. godine u brodogradilištu Kraljevica u Hrvatskoj po narudžbini ruske kompanije „Far Eastern Shipping” iz Vladivostoka koja je imala namjeru da ovaj ledolomac bude glavno prevozno sredstvo za ekskurzije po Antarktiku.

“Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodinje. Čelik, brodski motori, namještaj, instalacije. Jedino što su Rusi zahtjevali na ovoj seriji putničko-teretnih brodova bilo je da navigacioni uređaji i kompletna oprema za kuhinju moraju biti njihovi. Čemu to, baš navigacija i kuhinja, nikada nismo dobili odgovor“, rekao je za hrvatske medije Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničkog ureda.

Jugoslovenski brod godinama je uspješno odoljevao i okrutnim uslovima, pa je izdržao sve – od oluja do ledenih santi, a svoje zadatke uspješno je izvršavao sve do 2006. godine. Ipak, zbog dugova vlasnika kompanije koji su iznosili 251.000 dolara, brod je zadržan u luci St. Džon u Njufaundlendu 2010. godine. Dvije godine kasnije prodat je kompaniji “Neptune International Shipping” koja je imala namjeru da ga rasturi u djelove.

Kompanija “Neptune International Shipping” trebalo je da prebaci  Orlovu do Dominikanske Republike gdje bi rastavili brod i prodali što se prodati može. Samo dan nakon što je brod izvučen iz luke, posebno izrađenim tegljačem, puklo je sigurnosno uže. Posada tegljača bezuspješno je pokušavala ponovo da uhvatiti napušteni brod, ali visoki talasi i teški udari vjetra su ih u tome spriječili.

Ubrzo je brod ušao u međunarodne vode i kanadsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da on više ne predstavlja opasnost za kanadske kompanije zbog čega su ga napustili. U prethodnih nekoliko godina viđen je kako besciljno luta Atlantikom, a britanski tabloidi prenose da je brod vjerovatno prepun pacova kanibala koji proždiru jedni druge da bi preživjeli.

Brod jugoslovenske proizvodnje bio je težak 4.000 tona, a mogao je da preveze 110 putnika i članova posade.

Iako se isprva mislilo da je upravo ovo brod koji se nasukao na obali Kalifornije iako to zvuči malo vjerovatno, utvrđeno je da je gotovo identičan brod koji se nasukao na obali Pacifika bio nekadašnja mafijaška kockarnica na vodi i da nema veze sa brodom jugoslovenske proizvodnje.

Izvor: Standard


Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!