VIDEO: Misteriozni krater otkriven na farmi u Juti

By Suzana Kapetanović

0509krater-jutaf


G
eri Dalton crpio je vodu iz vještačkog jezera za navodnjavanje na svojoj farmi u Sirklvilu, u američkoj državi Juti, kada je vidio veći krater na dnu basena, prenio je portal KSL. -Sunce je bilo na takvoj poziciji da sam odmah vidio tu stvar koju niko do sada nije vidio – kazao je Dalton.

Dalton je primijetio krater tek nakon što je većina vode iscrpljena iz jezera. Tik iznad površine ugledao je koncentrične krugove na dnu jezera, prečnika oko sedam-osam metara. Spoljni prsten je ispunjen algama, dok unutrašnji izgleda kao da je nešto iz dubine eruptiralo, oblikujući nešto što podsjeća na mali vulkanski krater.

-Pretpostavljam da su to uradili Marsovci. Stvarno ne znam – rekao je Dalton.

-Imamo nekoliko teorija. Većina njih je skoro odmah odbačena – rekao je Bil Lund nakon što je pregledao lokaciju.

Neki smatraju da je krater stvorio izvor, koji je izbio na dnu jezera nakon nedavnih jakih padavina. Lund, međutim, kaže da je ta teorija odbačena nakon što su pregledali fotografije snimljene iz vazduha pijre nego što je jezerce iskopano prije dvije i po godine.

-Ovde je bilo polje djeteline, tu nije bilo izvora. Ovo nije izvor – istakao je Lund.

Druga teorija je da je ispod zemlje cijev koja je probušena tokom pravljenja jezera. Lund kaže da tu nema nikakve cijevi. Na mogućnost da je došlo do stvaranja mjehura metana usljed raspadanja organske materije ispod jezera, Lund kaže da lokalna geologija nije od te vrste koja nekad uzrokuje takve događaje.
-Da smo na području gdje ima uglja razmislio bih još jednom o tome. Ali, kao što znate – nismo – rekao je on.

Lund je odbacio i teoriju da je zemljotres ostavio krater za sobom, jer u oblasti Sirklvila nema potresa dovoljno jakih da uzrokuju klizišta.

Kako navodi KSL, porodica Dalton je prije nekoliko nedjelje vidjela meteor na nebu, ali je Lund odbacio i ovu teoriju, jer su ga vidjeli mnogo prije pojave kratera. Takođe, niko od mještana nije prijavio nikakav udar o zemlju.

-Mislim da nije u pitanju udar meteora. Mislim da tu ništa nije udarilo – dodao je Lund.

Farmeri i geolozi su izmjerili dubinu kratera. Središnji krug je dubine oko 18 centimetara. Uspjeli su i da gurnu vile u meki centar kratera za još oko 30 centimetara.

-Očigledno je da je nešto izašlo i napravilo ovaj prsten, da bi se potom urušilo nazad i zatvorio se ventil. Šta god da je, zatvoreno je – rekao je Lund.

Stručnjaci su na kraju izašli sa teorijom kolapsibilnog tla. Jezerce je u posljednje dvije godine više od 10 puta pražnjeno i punjeno. Moguće je da se usljed toga tlo ispod jezera urušilo, stvarajući malu “erupciju”.

-Kako se urušilo i nabilo, tlo je ispustilo nešto vazduha i vode na gore i stvorilo krater. Izgleda kao nešto što se događa jednom. To je to – zaključio Lund.

KSL ukazuje da je ovo najverovatnije objašnjenje, iako Lund priznaje da niakda nije video da se takav fenomen odvija ispod vode.
-Neke stvari i dalje nisu jasne – dodao je on.

blic.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!