Za posljednju Da Vinčijevu sliku 100 miliona

#LeonardoDaVinči

Salvator Mundi, posljednja slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vinčija, čija vrijednost se procjenjuje na oko 100 miliona dolara, biće prodata na aukciji u novembru u Njujorku.

Prije prodaje slika će biti izložena u više gradova (foto: Beta/AP)

Slika će prije aukcije biti izložena u Hong Kongu, San FrancisKu, Londonu i Njujorku. Naziv slike „Salvator Mundi“, što u prevodu znači „Spasitelj svijeta“, predstavlja Isusa kao spasitelja svijeta.

Riječ je o umjetnini koja je nastala oko 1500. godine i smatra se velikim djelom koje se do sada nalazilo u jednoj privatnoj kolekciji. Na slici se nalazi Isus, odjeven u kaftan u plavoj i crvenoj boji dok u jednoj ruci drži kristalnu kuglu.

Do danas je sačuvano oko 20 Da Vinčijevih djela, koja se nalaze u muzejima ili kolekcijama institucija.

Posljednja od njih je „Salvator Mundi“, koja je bila u vlasništvu osobe čiji identitet predstavnici galerije Christie’s nijesu željeli otkriti. Međutim, poznato je da se radi se o kolekcionaru iz Evrope.

Leonardo da Vinči bio je italijanski slikar, arhitekt, kipar, mislilac, matematičar i inžinjer. Njegova djela „Posljednja večera“ i „Mona Liza “ spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!