Zavirite u Aleju poljupca: Najromantičnija i najuža ulica krije tragičnu priču

Aleja-poljupca-1.jpg

Šarmantni grad Guanahuato u središnjem Meksiku ima mnogo turističkih ponuda, među kojima su obilasci kolonijalne arhitekture, arheoloških pronalazaka, posjete lokalnim radionicama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine… i još mnoštvo drugih aktivnosti. Ipak, visoko na mapi mjesta koja se moraju obići u ovom gradu zauzela je jedna od najužih ulica u gradu, El Callejon del Beso, ili Aleja poljupca.

Ova uličica je toliko uska da se susjedni balkoni gotovo dodiruju. Nju svaki dan posjećuje na stotine zaljubljenih turista, najviše u februaru, koji strpljivo čekaju u redu da se poljube na trećoj stepenici ispod balkona. Prema legendi, parovima koji se poljube na ovom mjestu je zagarantovano 15 godina sreće.

Tradicija je nastala kroz lokalnu legendu, priču o tragičnoj ljubavi između Done Karmen, ćerke bogatog Španca i njenog ljubavnika Luisa iz siromašne rudarske porodice. Donnin otac nije odobravao ovu vezu, pa je mladi Luis unajmio sobicu koja je bila direktno nasuprot prozora i balkona Done. Kasno u noći kada svi zaspu, par bi se iskradao na balkon i poljbio preko uskog prolaza.

Nažalost, Donin otac je otkrio njihovu tajnu, i u bijesu zgrabio nož i zabio ga u prsa svoje ćerke. Luis je pokušao da je zaštiti, ali se spotakao dok je skakao preko balkona i pao te slomio vrat na trećoj stepenici.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!