Danas je petak 13: Vjerujete li da je ovo baksuzan dan?

#Zanimljivosti #Petak13

petak13.jpg

Porijeklo vjerovanja u nesreću povezanu sa ovim danom do danas nije precizno razjašnjeno. Cijela situacija vjerovatno potiče još iz biblijskih vremena jer je 13. gost na Posljednjoj večeri izdao Isusa koji je kasnije, razapet u petak. Takođe, navodno su Adam i Eva upravo u petak ubrali jabuku koja ih je zauvijek istjerala iz raja.

Slično vjerovanje postoji i u nordijskoj mitologiji, jer je na jednu zabavu upao 13. gost, opaki Loki koji je organizovao ubistvo boga veselja Baldera, nakon čega je Zemljom zavladala tama.

Još istorijskih događaja se vezuju za ovaj “baksuzni dan” – tada je, prema legendi, počeo Veliki potop, obustavljena je izgradnja Vavilonske kule, a i Kain je, navodno, baš jednog petka 13. ubio Avelja.

U zabilježenoj istoriji, 13. oktobra 1307. godine, francuski kralj Filip IV i papa počeli su konačni odračun sa templarima. Oni su istovremeno uhapšeni, mučeni zbog jeresi i na kraju pogubljeni, a red je uskoro prestao da postoji.

Pročitajte još:   Pošteni oglas: ,,Tražim pozajmicu od 500 eura, vraćam je do 1. maja"

Za petak 13. i numerolozi imaju objašnjenje. Naime, broju 13 smeta pozicija koju ima iza broja 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 mjeseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Herakle je odradio 12 zadataka, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u paketu je 12 jaja.

Međutim nauka ima nešto drugačije gledanje. Strah od petka 13. možda nije racionalan, ali je i te kako realan. U pitanju je jedan od najpopularnijih fobija i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.

Kada smo već kod ovog zanimljivog dana, evo nekih zanimljivosti.

Veliki broj bolnica nema sobu sa brojem 13, neki neboderi ni taj sprat, a ni aerodromi nijesu imuni pa ponekad izostave Izlaz broj 13.

Pročitajte još:   Meri Ubica - Slon koji je osuđen na smrt vješanjem

Američki predsjednik Frenklin Delano Ruzvelt nije putovao 13. u mjesecu, niti je ikad ugostio trinaestoro ljudi za stolom.

Napoleon i američki predsjednik Herbert Huver takođe su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.

Mark Tven jednom je bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide.

Prema gregorijanskom kalendaru najveća je vjerovatnoća da će 13. u mjesecu pasti baš u petak nego bilo kog drugog dana u sedmici. Ustvari, u bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedjeljak 685 puta, utorak 685 puta, srijedu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedjelju 687 puta.

U Španiji i Grčkoj smatraju da je utorak 13. nesrećan dan.

Broj 13 smatra se nesrećnim još od drevnih vremena, dok se petak vidi kao zlokoban od 14. vijeka. Ipak, petak 13. se nikada nije smatrao naročito zlokobnim prije sredine 19. vijeka.

Pročitajte još:   Robot zbunjivao kupce u supermarketu, dobio otkaz

Četiri od 12 filmova “Petak 13” bila su prikazana baš na petak 13.

Uvijek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!