“Dim koji grmi” najveličanstveniji prizor na Zemlji

Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim
crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

#Zanimljivosti #ViktorijiniVodopadi

Victoria-Falls-1.jpg

“Mosi-oa-Tunia”, što u prevodu znači “Dim koji grmi”, mnogo poznatiji pod imenom Viktorijini vodopadi. Taj veličanstveni prirodni fenomen nalazi se na granici afričkih država Zambije i Zimbabvea, prenosi B92.

Sa visinom od 108 i dužinom od oko 1.600 metara to nisu ni najviši, ni najširi vodopadi na planeti Zemlji, ali su definitivno najveći po količini vode koja njima protiče. Oko 550 miliona litara vode prelije se Viktorijinim vodopadima svakoga minuta.

Ovi vodopadi su evoluirali kroz milenijume, usijecajući se u pririodni kamen pješčar, a njihova grandioznost i inspirišuća ljepota donijela im je titulu jednog od sedam prirodnih čuda savremenog svijeta.

Svjetlost koja se prelama kroz izmaglicu, koja nastaje oko vodopada, formira dugu koja se može vidjeti više puta u toku dana, a ponekad i u noćima punog mjeseca.

“Mosi-oa-Tunia” je prirodni lokalitet koji se nalazi na Uneskovoj listi Svjetske prirodne baštine.

Pročitajte još:   Ljubavnici iz Hasanlua, poljubac star 2800 godina

Najbolje vrijeme za posjetu Viktorijinim vodopadima je period između septembra i decembra. Izazov za hrabre plivače svakako predstavlja kupanje u “Đavoljem bazenu”, velikoj rupi koja se formira na ivici vodopada upravo u to vrijeme.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar