Događaji koji su obilježili 12. oktobar

#Zanimljivosti #Događaji #Istorija

time-machine.jpg

1492. Rezultat potrage pomorskog puta prema Indiji

Kolumbo otkrio Ameriku

Tražeći pomorski put za Indiju Kristofor Kolumbo se 1492. godine iskrcao na San Salvador u Bahamskom arhipelagu. U istoriji se ovaj dan bilježi kao zvanični datum otkrića Amerike. O tome na koji dio arhipelaga se Kolumbo iskrcao ni danas nijesu poznati precizniji podaci, ali zabilježeno je da su ga domoroci, a bilo je riječi o plemenima Lukajan, Taino, odnosno Aravak, zvali Guanahani. Zadržavši se na ostrvu desetak dana Kolumbo je otkrio da su stanovnici miroljubivi, nakon čega je odlučio da šestoro njih povede u Evropu kako bi od njih “napravio hrišćane”. Prije toga došao je do Kube gdje je uslijed nasukavanja morao da napusti brod Santa Marija, a nakon toga i do Haitija, gdje je prije povratka u Španiju osnovao naselje La Navidad.

1692. Pismo guvernera Masacusetsa

Okončan sudski proces “vješticama” iz Salema

Pismo koje je 1692. godine poslao guverner Masačusetsa Vilijam Fips zvanično je okončalo suđenje “vješticama” iz Salema. Tokom tog velikog procesa, koji se odvijao u nekoliko kolonijalnih gradića, uhapšeno je i zatvoreno više od 150 ljudi, a još mnogo više je bilo pod sumnjom. Na kraju je svih 26 ljudi koji su prošli kroz skoro kafkanijanski sudski proces osuđeno. Devetnaestoro njih, 14 žena i pet muškaraca je obješeno, jedan je mučki ubijen u pokušaju iznuđivanja priznanja, a najmanje petoro ih je ranije umrlo u zatvoru dok je ostale preživjele pomilovao guverner. Na to suđenje danas se gleda kao na živopisan primjer opasnosti vjerskog ekstremizma pomiješanog sa strahovladom određenih struktura vlasti u pokušaju potpune kontrole individualnih sloboda.

Pročitajte još:   Kako je Meri Tiso stvorila voštanu imperiju

1518. Naglašavanje važnosti slobode

Počela reformacija crkve

Njemački vjerski reformator Martin Luter, koji je bio optužen za jeres, odbio je da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom kardinalom Tomazom Kajetanom. Duboko pogođen trgovinom indulgencijama, papskim načinom oprosta grijeha kupovinom posebne vrste dokumenta kojim se to tvrdi, Luter je 1517. na vrata crkve u Vitenbergu okačio svojih 95 teza o preuređenju katoličke crkve i pozvao na javnu raspravu. Ovaj događaj u istoriji smatra se početkom reformacije crkve. Luter je shvatio da u reformama treba naglasiti važnost slobode, ali i odgovornosti pojedinca. Tako je u njegovoj teologiji osoba počela da zauzima važno mjesto, a spasenje nije više bilo dio kolektiva, nego pojedinca.

1999. Ocjena fonda za populaciju

UN Dan šest milijardi

Današnji dan 1999. godine proglašen je danom kada je planeta Zemlja postala dom za šest milijardi ljudi. Fond UN za populaciju zaključio je kako je tada okvirno rođen 6-milijarditi stanovnik, te se od tada zvanično obilježava kao “Dan šest milijardi”. Demografi u velikoj mjeri nijesu saglasni s izborom tog datuma, jer je prema njihovim podacima broj od šest milijardi dostignut oko četiri mjeseca ranije. Ipak, UN-ovo tijelo je odlučilo da je počasni stanovnik koji je svijetu donio još jedan rekord Adnan Nević iz Sarajeva, rođen dva minuta iza ponoći toga dana.

Pročitajte još:   Ima samo tri godine i recituje najromantičnije stihove Puškina

1935. Rođen Lučano Pavaroti

Italijanski operski pevač Lučano Pavaroti rođen je u Modeni. Karijeru svjetske operske zvijezde počeo je 1961. godine ulogom Roberta u operi “Boemi” Đakoma Pučinija. Prvi javni nastup van Italije je imao u Beogradu. Nakon toga uslijedili su pozivi različitih italijanskih, holandskih, te drugih operskih kuća, uključujući i Milansku skalu. Kasnije je bio poznat po nastupima Triju tenora. Umro je 2007. godine.

1847. Osnovan Siemens

Siemens AG je svjetska konglomeracija koju je osnovao njemački izumitelj Ernst Verner fon Simens, osnivač elektrotehnike i industrijalac.

Bavio se pretežno telegrafskom i mjernom tehnikom. Usavršio je telegraf s kazaljkom, pronašao bešavno oblaganje provodnika gutaperom, podigao prvu dužu telegrafsku liniju u Evropi i izumio dinamo-mašinu.

S Johanom Halskeom 1847. godine osnovao firmu Siemens-Halske, koja se vremenom razvila u veliku elektrotehničku kompaniju svjetskih razmjera Siemens AG.

Kompanija Siemens danas posluje širom svijeta i najpoznatija je po aparatima za domaćinstvo i telekomunikacionim uređajima.

Pročitajte još:   Ona ispunjava vaše sado-mazo maštarije, a usput i mršavite

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!