Istorija poznatog gesta, od kada pokazujemo srednji prst?

#Zanimljivosti #SrednjiPrst

1440x620_1510321135iStock-476158274.jpg

Mnogi od nas su, makar jednom, svoje mišljenje o nekome izrazili pokazivanjem srednjeg prsta, kao što je to nedavno uradila Amerikanka koja je takvu poruku poslala Donaldu Trampu, dok je biciklom prolazila pored predsjedničke kolone. Zbog toga je, potom, dobila otkaz.

Malo ko, međutim, zna kako je taj gest nastao i koliko se dugo koristi. A nisu u pitanju stotine, već hiljade godina.

“Znamo da istorija tog gesta seže bar do vremena stare Grčke. Pokazivali su ga u nekim grčkim dramama i komedijama zajedno sa drugim vulgarnim gestovima, poput ‘mahanja’ penisom. Iz istorijskih spisa znamo da se gest koristio i na pozornicama starog Rima, kao i prilikom sukoba u Senatu. To se tada zvalo ‘Digitus Impudicus’ ili drski prst”, rekao je Bendžamin Bergen, šef Jezičke i kognitivne laboratorije Univerziteta u San Dijegu za Vajs.

Pročitajte još:   Šta Crnogorci gledaju na Pornhubu: Srbija se opet najviše traži

Niko ne može, sa stopostotnom sigurnošću, da kaže šta je originalni “drski prst” značio, ali su naučnici prilično sigurni da je to trebalo da predstavlja penis.

“Srednji prst je penis, a dva savijena prsta sa strane predstavljaju testise. To je falusni gest”, izjavio je ugledni antropolog Dezmond Moris za BBC.

Prvi pismeni trag o pokazivanju srednjeg prsta ostavio je Aristofan u komediji “Oblaci” iz 424. godine prije naše ere. Prvi čovjek kome je, zvanično, srednjim prstom “poslata poruka” bio je filozof Sokrat, kome u tom komadu lik pod imenom Strepsijad pokaže srednji prst, praveći se da je to ukrućeni penis. Sokrat je u “Oblacima” prikazan kao neko ko kvari atinsku omladinu.

Sljedeći put “srednjak” se spominje u knjizi “Životi i mišljenja znamenitih filozofa” Diogena Laertija u 3. vijeku prije Hrista, i takođe je pokazan jednom filozofu. Gest se pojavljuje u više komada napisanih u doba starog Rima, a prema nekim izvorima, zloglasni imeperator Kaligula tjerao je podanike da mu, umjesto ruke, ljube srednji prst, kojim bi prethodno sugestivno mahao kako bi još više podsjećao na penis.

Pročitajte još:   Meri Ubica - Slon koji je osuđen na smrt vješanjem

U srednjem vijeku srednji prst se ne spominje u zapisima, ali nema sumnje da je taj gest preživio.

Ugledni američki profesor prava Ajra P. Robins, u svom radu iz 2008. godine posvećenom pravnim aspektima pokazivanja srednjeg prsta, zapisao je da se gest u Sjevernoj Americi upotrebljavao najkasnije od 1886. godine.

Te godine “srednjak” je pokazao popularni igrač bejzbola Čarls Old Hos Redburn, i to u objektiv kamere, pa je tako postao akter prve poznata fotografije tog gesta.

Za njegovu današnju popularnost u cijelom svijetu zaslužan je veliki uticaj američke pop kulture, filmova, muzike i serija.

“Do prije dvadesetak godina srednji prst nije ništa značio u Japanu ili Koreji, a sada ga svi znaju zbog filmova i serija. Da je nakon Drugog svjetskog rata francuska kinematografija postala dominantna, vjerovatno bismo svi, umjesto prsta, pokazivali stisnutu šaku”, zaključuje profesor Bendžamin Bergen.

Pročitajte još:   Robot zbunjivao kupce u supermarketu, dobio otkaz

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!