Zašto je morsko mrase idealan ljubimac?

#Zanimljivosti #Ljubimac #MorskoPrase

Morsko-prase-1.jpg

Životinjica kojoj ne treba puno mjesta i čiji troškovi za hranu i održavanje nijesu veliki je svakako zamorac, odnosno morsko prase.

To je mali glodar koji u gornjoj i donjoj vilici ima dva zuba sekutića, koji stalno rastu. Tijelo mu je izduženo valjkastog oblika, dugo oko 25 centimetara.

Oba pola imaju razvijen jedan par mliječnih žlijezda u blizini zadnjih nogu.

Većinom su kratkodlaki, ali postoje i vrste sa dlakom dugom do 15 centimetara, koje su posebno atraktivne. Njihovim uzgojem i selekcijom dobijena je cijela paleta različitih boja krzna.

Način ishrane morskog praseta je bitan, zato je važno izabrati hranu namijenjenu isključivo njima. U ishranu mora biti uključeno i sijeno koje je važno za probavu.

U prirodi se hrane travom, pa im se u ishranu može dodati i svjež maslačak, šargarepa i paradajz. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno, a potrebno mu je obezbijediti i dovoljno vode.

Pročitajte još:   Robot zbunjivao kupce u supermarketu, dobio otkaz

Kod odabira kaveza vodite računa da on ne smije da bude manjih dimenzija od 30×60 centimetara i izbjegavajte da ga stvljate na mjesto na kome je promaja. Kavez zamorca treba ispuniti piljevinom, koju bi trebalo menjati minimalno jedanput nedjeljno, u zavisnosti od čistoće i mirisa.

Morskom prasetu je potrebno minimum pet dana da se privikne na novu sredinu, ali je realno očekivati da će tek za oko mjesec dana moći potpuno sigurno da se osjeća u svom novom domu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!