Hladne ruke i noge – zašto se to događa?

By kristina cetkovic

0409hladno


H
ladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena. Do nje dolazi usljed procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako vam se to događa često, to može da ukaže na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme.

Anemija: Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite gvožđe u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daje joj crvenu boju.

Dijabetes: Hladnoća kao i trnjnje u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, puno jedete a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

Štitna žlijezda: Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je propraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres: Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Izvor: net.hr; foto: bh-news.com

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!