Hrana može uticati na početak menopauze

Ishrana bogata prerađenim ugljenim hidratima može dovesti do ranije menopauze, pokazuju istraživanja britanskih naučnika.

Foto: „Rafinisani ugljeni hidrati povećavaju rizik od rezistencije na insulin“ (Foto: Pixabay)

Menopauza se u prosjeku javlja oko pedesete godine, a ako su rafinisani ugljeni hidrati, prije svega tjestenina i pirinač previše zastupljeni u ishrani, može nastupiti i godinu i po ranije, upozoravaju naučnici.

Studija Univerziteta u Lidsu koja je obuhvatila 914 žena iz Velike Britanije pokazala je i da ishrana bogata ribom, graškom, pasuljem i leblebijama, može odgoditi početak menopauze.

„Razumijevanje načina na koji ishrana utiče na početak prirodne menopauze biće veoma korisno za one koji su već izloženi riziku ili imaju porodičnu istoriju određenih komplikacija u vezi sa tim periodom“, kaže jedna od autorki studije Dženet Kejd, profesorka prehrambene epidemiologije na Univerzitetu u Lidsu.

Žene kod kojih menopauza nastupi ranije imaju povećan rizik od osteoporoze i srčanih oboljenja.

Foto: „Mahunarke sadrže antioksidante koji mogu produžiti menstrualni ciklus, kao i riba koja je bogata Omega-3 masnim kisjelinama“ (Foto: Pixabay)

Kada je riječ o ishrani, naučnici objašnjavaju da mahunarke sadrže antioksidante koji mogu produžiti menstrualni ciklus, kao i riba koja je bogata Omega-3 masnim kisjelinama.

Nasuprot tome, rafinisani ugljeni hidrati povećavaju rizik od rezistencije na insulin, što može povećati nivo estrogena, a samim tim i povećati broj menstrualnih ciklusa i dovesti do bržeg trošenja jajnih ćelija i početka menopauze.

Predsjednica Britanske organizacije za menopauzu Kejti Eberneti kaže da „studija ne dokazuje vezu sa pomenutom hranu, ali nam pruža više informacija o tome zašto neke žene kroz menopauzu prolaze ranije od drugih“.

Stručnjaci, međutim, ističu i da na kraj reproduktivnog doba žene utiču i mnogi drugi faktori, kao što su geni, stres i metabolizam.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!