Evo šta se dešava u organizmu kada jedete nezrele banane

#Ishrana #NezreleBanane

138711_shutterstock-232801840_ls.jpg

Poznato je da banane sadrže veliku količinu skroba, a zelene, nezrele banane još veću. Važno je napomenuti da je skrob koji nezrele banane sadrže rezistentni skrob.

Rezistentni skrob vari se drugačije od običnog skroba. U uobičajenim slučajevima, skroz se razlaže na čestice, ali kod zelenih banana to nije slučaj.

Postoje različite zdravstvene beneficije koje rezistentni skrob ima da ponudi. On je odličan za mršavljenje. Vlakna nezrelih banana povećavaju osjećaj sitosti, što dovodi do smanjenja potrošnje kalorija i smanjenja težine.

Prema istraživačima, rezistentni skrob iz zelenih banana takođe sagorijeva masti. Ovo se dešava zato što tijelo ne koristi ugljene hidrate kao gorivo.

Kada tijelo ne može koristiti ugljene hidrate kao gorivo, on koristi masti. Rezistentni skrob takođe smanjuje nivo insulina u organizmu i sprečava da glukoza prodre u ćelije našeg tijela.

Zelene banane su takođe korisne za održavanje digestivnog trakta. Vlakna iz banana postaraće se da imate redovnu stolicu, a digestivni trakt održavaju zdravim pomoću probiotskih bakterija.

Probiotske bakterije iz zelenih banana takođe pomažu kada je u pitanju dijareja i problemi sa debelim crijevom. One čak smanjuju šansu od dobijanja raka debelog crijeva i dovode do bolje apsorpcije kalcijuma.

Zelene, nezrele banane imaju veliku nutritivnu vrijednost. One sadrže vitamin B6, vitamin C, kao i velike količine kalijuma. Pošto sadrže i ugljene hidrate, ne preporučuju se dijabetičarima.

Triptofan je takođe jako važna aminokisjelina koju banane sadrže. On pomaže u kontroli promjene raspoloženja. Takođe sadrže i mnogo magnezijuma koji je odličan za srce.

Djeca obično ne žele da jedu zelene banane, mada je činjenica da su one hranljivije. Pokušajte to da objasnite svojoj djeci!

Zelene, nezrele banane sadrže i veliku količinu gvožđa, koji je veoma bitan za naše tijelo.

Zbog različitih zdravstvenih faktora koji su povezani sa zelenim bananama, trebalo bi ih jesti svakodnevno, one će vam pomoći da ostanete zdravi.

Banane takođe sarže i veliku količinu pektina. Uvijek se savjetuje da pojedete cijelu bananu, umjesto da je pasirate. One će vaše tijelo snabdjeti dovoljnom količinom antioksidanata i pomoći će u očuvanju vaših tkiva.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!