Ljeto je vrijeme kada imamo priliku uživati u izvrsnim jelima

Ljeto je period kada se prepušta odmoru, suncu i omiljenim aktivnostima. To je i vrijeme kada imamo priliku uživati u izvrsnim jelima. Domaćim ili onim specifičnim za mjesta koja posjetimo. Ipak, dragi gurmani, ne bi bilo loše da obratite pažnju šta, i u kojoj mjeri jedete na visokim temperaturama.

Foto: kakopedija.com

Razlog je vrlo jednostavan. Ljetna klima u kombinaciji sa jako začinjenom, masnom i “teškom” hranom, ne donosi najbolje rezultate. Može dovesti do nadutosti, problema sa varenjem i osjećaja mučnine u želudcu. Takođe, dovodi i do stvaranja masnih naslaga i prekomjerne tjelesne težine, koja ja čest uzročnik mnogih zdrastvenim problema.

Da li je moguće uživati u raznovrsnim ukusima , a ne štetiti organizmu? Apsolutno je moguće. Kako ne biste pokvarili odmor, ali ni želudac, važno je da izaberete prave namirnice. One koje imaju dovoljnu hranjivu vrijednost, daju potrebnu energiju, i ne dovode do neželjenih efekata.

Slano, ljuto, masno. Mnogima su ovi epiteti jela ključni. Ali vaši obroci ne moraju uvijek biti ovakvi. Štaviše, ljeti bi trebalo izbjegavati hranu sa pomenutim karakteristikama. Šta jesti kada je temperatura +30 C ?

Povrće

Foto: Alo.rs

Povrće sadrži mnogo hranjivih i organizmu korisnih sastojaka. Kalcijum, gvožđe, magnezijum, ali i dosta antioksidanata. Bilo da volite ovu vrstu namirnica, ili ih na vašoj trpezi rijetko ima, važno ih je konzumirati u toku čitave godine. Ljeti naročito. Mnogo je zdravije da se odlučite za brokoli, kupus, cveklu, papriku, spanać, ili neko drugo povrće, nego da se na vašem stolu nalazi isključivo meso.

Voće

Foto: nazdravlje.net

Ljeto je period kada sazrijevaju omiljene vrste voća mnogih ( lubenica, nektarina, dinja…). Činjenica je da u vrelim danima posežemo za voćkama kako bi se rashladili, i uživali u sočnim ukusa. Ipak, i pored toga, nije loše napomenuti koliko je važno jesti voće. Možete od njega praviti voćne salate, koristiti ga u kolačima, ili kao prilog uz sladoled.

Riba

Foto: ledo.hr

Razne vrste ribe možete kupiti na pijaci ili u marketima. Ili, ukoliko ste spretni i pristalica ribolova, možete sebi uloviti obrok. Razlika između ribljeg i životinjskog mesa je u tome što je životinjsko više kalorično, teže se vari i manje je bogato bjelančevinama. I više nego dovoljno razloga da vaš sledeći obrok bude riba. Da li ćete je pohovati, pržiti ili spremiti riblju čorbu, na vama je.

Žitarice

Foto: opusteno.rs

Ugljikohidrati, bjelančevine, vlakna i vitamini sastavni su djelovi žitarica. Žitarice predstavljaju jednu od osnovnih namirnica u čovjekovoj ishrani. Mogu se kombinovati sa jogurtom, mlijekom, a mogu biti i dodatak jelima. Treba samo da odaberete vrstu koju najviše volite.

Činjenica da nije preporučljivo svakodnevno konzumirati meso, masno i slano na visokim temperaturama, nije poražavajuća. Ne propustite užitke ljeta i izvrsnih ukusa. Budite u skladu sa svojim organizmom. Obradujte tijelo, duh i čula.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar