Najbolji recept za slavsko žito

#Ishrana #SlavskoŽito

101733_slava_ls.jpg

Ovo je najbolji recept za slavsko žito sa orasima. Jer, postoje mnoge varijante kako se sprema slavsko žito, odnosno koljivo, djeluje naizgled da je sve slično, ali ukus odvaja jedno slavsko žito sa orasima od drugog. Ovaj recept se dokazao generacijama unazad i svako ko je probao slavsko žito urađeno po ovom receptu bio je oduševljen.

Najbolji recept za slavsko žito sa orasima ima nekoliko tajni u pripremi i mi ćemo ih objasniti kroz nastavak teksta. Slavsko žito osim što ima duhovnu vrijednost za ukućane i goste slave, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.

Sastojci za slavsko žito:

500 grama pšenice belije

400 grama kristalnog šećera

400 grama mljevenih oraha

2 kesice vanilin šećera

1/2 ploda muskatnog oraščića

Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro očišćen i bez ljuspica.

Priprema:

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sjutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procijediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procijedili žito, još dok je toplo, samljeti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mljevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mljevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvijek mlaku i samljevenu pšenicu pomiješati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muskatnog oraščića koji se fino samelje. Miješanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmiješa i izgnječi smjesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito! Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od cijelih oraha.

Kod Grka se slavsko žito ukrašava šećerom u prahu, sa bobicama nara, pasulja, susama, i prave se prave umjetničke slike na žitu. Ko ima volje i dara, neka i sam pokuša da ukrasi slavsko žito.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!