Ovo je hrana koju prije jela obavezno morate oprati

#Ishrana #Hrana #Pranje

pranje-povrca-thinkstock.jpg

Na popisu ovih namirnica ima onih koje sigurno perete, ali i onih koje do sada niste prali prije jela ili pripreme hrane, a trebali biste to da uradite

1. Voće i povrće s jestivom kožom

Samo zato što je voće i povrće sa jestivom kožom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvijek oguliti prije konzumacije, dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga takođe morate oprati.

2. Određene namirnice u konzervi

Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez uništavanja, ali namirnice poput konzerviranog graška, kukuruza, luka i drugog obrađenog povrća možete isprati.

3. Voće i povrće sa nejestivom kožom

Navikli smo da ih ne gulimo, ali baš zbog toga mislimo kako ih ne bismo trebali oprati. Naravno, nismo u pravu. Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno trebamo oprati prije konzumacije ili pripreme.

4. Orašasti plodovi

Ako pitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovoriće vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gdje su bili skladišteni tokom transporta i prije pakovanja. Zbog toga je neophodno oprati ga prije konzumacije. Uvijek perite samo onu količinu plodova koju ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.

5. Sušeno voće

Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To važi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite prije konzumacije, a stručnjaci savjetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!