Pileća supa je stvarno najbolji lijek

#Ishrana #PilećaSupa

129659_profimedia0218880078_ff.jpg

Da li ste se ikada zapitali zbog čega je pileća supa najčešće “prepisivan” lijek za prehladu i grip?

Otkrivamo sve dobrobiti ovog okrepljujućeg jela!

Svima nam je iz djetinjstva poznato – kad se razbolimo, mama odmah stavlja lonac na šporet i kreće sa pripremom domaće pileće supe. Iako možda ne znamo naučne razloge, nekako se i nama ustali taj običaj, koji kasnije prenosimo i na svoju djecu, prenosi Stil.

Evo zbog čega su majke i bake bile u pravu:

Čišćenje tijela

Za ozdravljenje, ali i održavanje dobrog zdravlja, jedan od glavnih ljekova je ono poznato doktorsko – “dosta tečnosti”. Tijelo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori se sa njima, a da bi uspjelo da iz borbe izađe kao pobjednik, potrebno je da se “ispira”. Pileća supa je jedan od najbolji načina da se tijelo “opere” od virusa, jer ubrzava izbacivanje loših stvari iz organizma.

Dezinfekcija

Pileća supa sadrži dosta soli, zbog začina koji se dodaju, pa kada prolazi kroz grlo, ima sličan efekat kao da ispirate ždrijelo toplim slanim rastvorom. Drugim riječima, bakterije iz grla, usne duplje i krajnika se uništavaju.

Čišćenje sinusa

Slično kao druge tople tečnosti, poput čaja, isparavanje tople supe dok je jedemo pomaže da se sinusi očiste, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripa.

Jačanje organizma

Kada je tijelo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće prijati više od proteina iz piletine i sjajnih, neophodnih nutrijenata iz povrća koje se uobičajeno dodaje supi.

Topla supica grije iznutra

U slučaju groznice, pileća supa će vas lijepo zagrijati iznutra i okrijepiti vaše tijelo, pa će se neprijatan simptom ublažiti.

Studije su pokazale da pileća supa godi tijelu i na mnogo dubljem nivou. Naime, pokazalo se da pileća supa sprečava proizvodnju neutrofila, bijelih krvnih ćelija. Naučnici kažu i da pileća supa pomaže u slučajevima astme, emfizema (oboljenja pluća), čak i kod različitih otoka.

Najbolji efekat ima pileća supa pripremljena sa dodatkom crnog luka, celera i šargerepe. Piletina obezbjeđuje cistein, aminokisjelinu koja izbacuje sluz iz pluća, šargarepa i celer obezbjeđuju beta karoten i vitamin C, koji podižu imunitet i pomažu da se tijelo izbori sa infekcijom, a moćni crni luk pruža organizmu dovoljno antioksidanata da može da se izbori sa zapaljenjem.

Pileću supu treba jesti i kada niste bolesni – stručnjaci kažu da je konzumiranje ovog jela odlično za psihu, jer svaka kašika tople supice sjeća na djetinjstvo, koje većina ljudi pamti kao jedan od najljepših perioda svog života.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!