Kafa na prazan želudac šteti organizmu

#Kafa

Prva stvar koju mnogi urade čim otvore oči je kuvanje kafe i ispijanje tog napitka na prazan želudac. Iako se zna da je ova loša navika štetna, rijetko ko zna zbog čega. Ovo su posljedice koje prva jutarnja kafa prije doručka ostavlja na naše tijelo.

Kada prestanemo da pijemo kafu kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi (Foto: Ilustracija, pixabay)

Kafu na prazan želudac ne bi trebalo piti ni ujutru, ali ni tokom dana kada biste da se sa šoljicom kafe privremeno zasitite.

1. Poveća se količina želudačne kiseline

Povećana količina želudačne kiseline izaziva gorušicu i probleme s varenjem koje možete osjećati tokom cijelog dana. Visoki nivo kisjelosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u predjelu abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kisjelost što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osjećaj stresa i teskobe

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem se još više pogoršava. S druge strane, hrana i varenje mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvijek pojedite nešto.

3. Smanjuje nivo hormona

Glavni razlog zbog kog kafa povećava osjećaj stresa i teskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može da poremeti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i bolje se osjećati.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!