Kako da pobijedite nikotinsku zavisnost

#Cdpr

Koliko su cigarette štetne, sigurno već znate, ali vam je isto tako teško da pobijedite tu zavisnost. Niste jedini! Neka istraživanja su pokazala kako kod nas duvanske proizvode konzumira preko četrdeset odsto osoba, dok od posljedica pušenja godišnje oboli nekoliko hiljada, a umre preko 1500 osoba.

Foto: Ilustracija

Ta brojka zaista nije zanemarljiva i trebalo bi da vam bude dovoljna opomena da još jednom razmislite i pokušate se riješiti svoje zavisnosti.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) predlaže pet koraka koji bi vam u tome mogli pomoći.

Prvi korak

Pronađite zamjenu za oralnu fiksaciju. Drugim riječima, sljedeći put kada budete željeli zapaliti cigaretu, pokušajte žvakati žvakaću gumu ili u usta stavite slamčicu. Neka su vam usta zaposlena, ali izbjegavajte grickalice, jer ne želite da se udebljate!

Drugi korak

Vodite dnevnik i svaki put kada osjetite potrebu za cigaretom zapišite kako se u tom trenutku osjećate. Pratite tu uzročno posljedičnu vezu da shvatite otkuda potreba i zbog kojih emocija. Na primjer, ako imate potrebu zapaliti cigaretu prije nekog bitnog sastanka ili prezentacije, znaćete da vam je okidač za cigaretom neka stresna situacija.

Treći korak

Nakon što ste utvrdili uzrok paljenja cigarete, planirajte aktivnosti u skladu s tim. Na primjer, ako cigaretu palite uoči stresnih situacija, pokušajte se pripremiti da stres svedete na minimum i osvijestite tu uzročno posljedičnu vezu. Lakše će vam biti da apstinirate ako znate psihološki ili emotivni uzrok.

Četvrti korak

Konsultujte se s ljekarom prema potrebi oko nikotinske terapije. Pilule, žvakaće gume, flasteri – neka od nabrojanih ili sličnih metoda će vam sigurno biti od pomoći.

Peti korak

Vodite popis pozitivnih strana vašeg prestanka pušenja: od zdravstvenih preko društvenih, do finansijskih prednosti. Tako kad sljedeći put dobijete potrebu za cigaretom, prođite taj popis i još jednom razmislite!

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!