Kreativne radionice kroz pokret i ples

Set kreativno-edukativno-rekreativnih radionica pod nazivom „Oslobađam duh- oslobađam tijelo“ koje podrazumijevaju vježbe koje se realizuju kroz pokret i ples, kreće od ovog mjeseca Dramskom studiju „Prazan prostor“ u Staroj varoši u Podgorici.

Kreativno-edukativno-rekreativne radionice kroz pokret i ples

Vježbe su osmišljene tako da odgovaraju svim uzrastima i profesijama, i korisne su kako onima koji imaju manjak samopouzdanja tako i onima koji se osjećaju vrlo dobro u svom tijelu.

Svrha radionice je izlaženje iz zone komfora, jačanje samopouzdanja, samosvjesnosti i samopoštovanja, osvješćivanje sopstvenog tijela, poboljšanje kontrole pokreta i koordinacije, poboljšanje stava i govora tijela i jačanje mišića, upostavljanje pravilnog disanja, podsticanje kreativnosti i imaginacije kod učesnika, poboljšanje percepcije odnosno opažanja i svjesnosti onoga što nas okružuje, razvijanje kognitivnih sposobnosti i kreativnosti (što je vrlo važno u ranom uzrastu djece), prepoznavanje talenata i vještina (takođe vrlo važno u ranom uzrastu djece), edukacija u umjetnosti (slikari, skulptori, performans umjetnici, muzičari klasične, džez, rokenrol, postrok, eksperimentalne i druge vrste muzike), pružanje odmora i relaksacije od ispita, posla, velikog vremena provedenog uz elektronske uređaje, i ubrzanog načina života današnjeg društva i uspostavljanje izgubljenog dodira sa prirodom.

Radionice se najvećim dijelom zasnivaju na vježbama buto plesa koji je nastao kao alternativni pokret u Japanu nakon Drugog svjetskog rata, pružajući otpor beznadežnosti poslijeratne atmosfere i apatičnosti društva te okrećući se prirodi i japanskoj tradicionalnoj umjetnosti kao izvoru inspiracije. Inspiraciju uzima iz slika, motiva, ideja, koncepata i situacija. Koristi se u terapeutske svrhe i u mnogome pomaže u psihofizičkom razvoju, posebno osoba sa smetnjama u razvoju.

Promotivni časovi biće održani u utorak i subotu. Djeca uzrasta 9 do 14 godina učestvuju u Grupi 1 u utorak 6. februara u periodu 18:00-19:00. Adolescenti i odrasli od 15 godina starosti i više su u Grupi 2 u utorak 6. februara u periodu 19:15-20:45, dok glumci i studenti glume, koji pripadaju Grupi 3, mogu učetsvovati u subotu 10. februara u period 11:00-12:30.

„Ubrzan i vrlo zauzet život, dugo ostajanje na poslu, dugo sjedanje ispred kompjutera, zauzetost sa poslovnim i porodičnim obavezama, ostavljaju vrlo malo prostora za relaksaciju i odmor i vrijeme neopterećeno od tih obaveza. S druge strane, neformalno obrazovanje djece je vrlo bitno u njihovom prepoznavanju talenata i vještina u daljem usavršavanju i obrazovanju. Dalje, čovjekovo tijelo refleksija je socioloških, političkih i psiholoških promjena u društvu. Način ishrane, modni trendovi, politički stavovi i pripadnost vjerskim, etničkim, kulturnim grupacijama koji se izražavaju kroz određeni stil oblačenja, frizuru, modifikovanje tijela, zatim položaj tijela u zavisnosti od posla kojim se bavimo, uticaj elektronskih uređaja na naš organizam, vrijeme provedeno na čistom vazduhu i u prirodi, predstavljaju fizičko ispoljavanje našeg odnosa prema sopstvenom tijelu. Sa svim navedenim, naše tijelo nosi teret koji se često zadržava u obliku frustracija koje onemogućavaju zdrav i srećan život. Zato je ovakav tip radionica vrlo bitan za fizičko i mentalno stanje čovjeka u današnje vrijeme“, kaže instruktorka Bojana Popadić, koja se bavi buto plesnim performansom.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!