Na 14 godina prije smrti pritisak opada

Ukoliko uočite određene promjene na koje vam vaš krvni pritisak ukazuje, znaćete koliko vas još godina dijeli od smrti.

Istraživanje ne sugeriše da treba izbaciti lijekove (foto Pixabay)

Naučnici su došli do saznanja da krvni pritisak u kasnijim godinama počinje da pada oko 14 godina prije nego što nastupi smrt. Oni su došli do tog zaključka nakon što su posmatrali zdravstveno stanje 46.634 Britanaca koji su umrli u 60. godini života i kasnije. Uzorak je obuhvatio i ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali dijagnostikovanu demenciju i bolest srca.

Krvni pritisak je najviše opadao kod pacijenata oboljelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su imali visok krvni pritisak. Smanjenje na duge staze zabilježeno je i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

„Naše istraživanje baca svjetlo na značaj praćenja stanja starijih pacijenata kakve ljekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren ukoliko bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lijekovima i da se oni ne daju“ – rekao je autor israživanja Džordž Kušel.

On je dodao da i doktori i istraživači moraju da obrate pažnju na to šta pad pritiska zapravo znači za starije pacijente.

Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo par godina prije nego što ona nastupi, krvni pritisak i promjene karakteristične promjene za njega su najuočljiviji signali. Najveći razlog je taj što je on brojčano mjerljiv, često se mjeri i prate ga i ljekari, ali i sami pacijenti. (International Business Times.)

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!