Ne ignorišite akutni sinusitis

Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan prehladom, a ostali su uzroci bakterije, alergije i gljivične infekcije. Karakteriše ga otežano disanje kroz nos, natečenost lica i područja oko očiju, a mogu se javiti i bol u licu ili glavobolja. Njemački otorinolarginolozi upozoravaju zašto se akutni sinusitis ne smije ignorisati.

Foto: pixabay.com

Nos koji curi u kombinaciji s bolom ili osjećajem pritiska na lice može biti indikator sinusitisa, stanja koje karakterišu upaljeni ili otečeni sinusi, tvrde otorinolaringolozi.
Takav se bol uglavnom pojača kad se osoba nagne glavom prema dolje, a ako on traje duže od tri dana ili se razvije groznica, najbolje je otići ljekaru, savjetuje Njemačko udruženje otorinolaringologa.

Ako se ta akutna upala u potpunosti ne izliječi, postoji mogućnost da će se ponavljati, upozoravaju ljekari. Sinusitis je definisan kao hroničan ako se pojavi više od četiri puta godišnje ili traje duže od tri mjeseca. Prvi su simptomi začepljeni sinusi i nosni kanali. U takvom vlažnom i slabo prozračenom okruženju brzo se razvijaju uzročnici bolesti, što može dovesti do upale.

To stanje može biti uzrokovano infekcijom, ali i nosnim abnormalnostima poput izraslina ili nepravilne nosne pregrade. Ako se na vrijeme ne liječi, akutni sinusitis može da izazove ozbiljne komplikacije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!