NUTRICIONISTI: Izbjegavajte hranu sa ovim sastojcima

By Predrag Zečević

hranaok


A
ko primijetite neki od ovih sastojaka na deklaraciji, držite se, kako savjetuju nutricionisti, podalje od proizvoda koji ih sadrži…

Vještački zaslađivači: Tačno je da ova vrsta zaslađivača ne sadrži nikakve kalorije, ali njihovo negativno dejstvo znatno prevazilazi njihovu korisnost u dijeti. Povezuju se sa dijabetesom tipa 2 i povećanim unosom kalorija – vještački zaslađivači oko 700 puta jači su od prirodnih šećera, pa izazivaju veću potrebu za slatkim.

Šećer: Ako se u bilo kakvom obliku javlja kao jedan od prva tri sastojka proizvoda, taj proizvod treba izbjegavati u potpunosti.

Karamel boja: Iako su istraživanja koja su uputila na kancerogeno dejstvo karamel boje vršena na životinjama, najbolje je izbjegavati proizvode koji sadrže ovaj sastojak.

Karaginan: U pitanju je supstanca za zgušnjavanje koji se može naći u mlijeku i mliječnim proizvodima i još nije u potpunosti dokazano da li je bezbjedna za upotrebu ili ne. Zato je najbolje izbjegavati je.

Trans masti: Vještačke nezasićene masti obično se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi im se produžio rok upotrebe. Nažalost, u isto vrijeme povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Mononatrijum glutaminat: Ova namirnica najzastupljeniji je pojačivač ukusa, ali izaziva zavisnost od hrane i gojaznost.

Fruktozni sirup:
Fruktozni sirup obično ukazuje na to da je hrana prerađena i da obiluje vještačkim zaslađivačima. Hljeb, kolači, kečap i dresing za salatu najčešće sadrže ovaj sastojak. (Super Žena)

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!