Ove vitamine i dodatke ishrani bi trebalo da koristite

Suplementi ne reaguju isto na ljude i nijesu potrebni svima u jednakoj mjeri, a među nutricionistima se često vodi rasprava u vezi sa tim da li je naš tanjir dovoljan da zadovolji sve potrebe organizma, posebno kada se radi o držanju raznih dijeta. Međutim, postoje minerali i vitamini koji su potrebni svima.

Postoje minerali i vitamini koji su potrebni svima (Pixabay)Foto: Postoje minerali i vitamini koji su potrebni svima (Pixabay)

Svjetski dijetetičari odgovaraju koji su to najvažnii dodaci ishrani i kome se naročito preporučuju, piše Independent.

Vitamin D

Ovo je jedan od najneophodnijih vitamina. On se unosi prirodnim putem, preko sunčeve svjetlosti i teško ga je apsorbovati putem hrane, kaže dijetetičarka Helen Bond.

„Unos ovog vitamina preporučuje se svim odraslim ljudima, uključujući trudnice i žene koje doje, kao i djeci starijoj od godinu dana. Radi se o dnevnoj dozi od 10 miligrama, posebno tokom jeseni i zime, radi prevencije smanjenja vitamina D“, objašnjava Bondova.

Gvožđe

„Njegov unos je veoma važan za mlade žene tokom ciklusa, kao i za vegane i vegeterijance“, ističe ona, potkrepljujući ovu tvrdnju činjenicom da 27 posto žena ima nedostatak gvožđa. On je najviše izražen kod djevojčica između 11 i 18 godina (54 odsto njih pati od ovog nedostatka).

Manjak gvožđa može da uzrokuje anemiju, hronični umor, probleme sa disanjem (kratak dah) i blijedu kožu.

Vitamin B12

Ovo je ključni dodatak za vegane, pošto se uglavnom nalazi u životinjskim proizvodima i crvenom mesu.

„Vitamin B12 je važan za zdrav nervni i imuni sistem i potreban je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca“, kaže Bond.

Kalcijum

Kalcijum je bogat prirodnim izvorima kao što su mliječni proizvodi i povrće.

„Konzumiranje dodatnih tableta može biti preporučljivo onima koji imaju problema sa gustinom kostiju, pošto je kalcijum ključan za održavanje zdravlja kostiju“, savjetuje dijetetičarka Prija Tev.

Nizak nivo kalcijuma u ​​krvi, poznat kao hipokalcemija, može da se manifestuje u simptomima kao što su spazam mišića, grčevi i, u teškim slučajevima, epilepsiji.

Folna kiselina

Ovo je posebno važno za trudnice, ističe nutricionista Rijanon Lambert.

„Sve žene koje planiraju bebu treba da uzimaju dodatak folne kiseline, ovo se odnosi i na sve trudnice do 12. nedjelje trudnoće“, savetuje Lambert.

To je zato što folna kiselina može da pomogne u prevenciji defekata neuronske cijevi, kao što je spina bifida. Tada se dječija kičmena moždina ne razvija u potpunosti u materici, što dovodi do praznine u kičmi bebe.

Vitamini A i vitamin C

Preporučuje se njihov unos putem raznovrsne hrane, kao što su recimo šargarepa, kivi, paprika… Djeci koja tek počinju sa raznovrsnom ishranom preporučuju se kapi sa ovim vitaminima, koje se uzimaju jednom dnevno.

Kapi preventivno djeluju na gubitak ovih vitamina u organizmu deteta i omogućavaju njegov pravilan razvoj.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar