Ovo je najpijanija nacija

#PijaniVozač #PijaniVozači

S godišnjom konzumacijom od 18.2 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, Litvanci su nadmašili čak i Ruse i Bjeloruse, pokazali su podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe umrle od opijanja

„Za to je uglavnom kriv litvanski pesimizam. Život ovdje nije toliko loš, ali takav nam je karakter, tugu utapamo u alkoholu“, rekao je jedan psiholog.

Vlada, opterećena visokom društvenom cijenom alkoholizma, pokušava tome da stane na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića i visokim porezima i trošarinama.

Borba protiv alkoholizma jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine na opšte iznenađenje svih dovelo na vlast.

Još 1998. vlada je usvojila strategiju kojom je namjeravala da smanji konzumaciju alkohola za 25 odsto, ali je konzumacija u stvarnosti do danas porasla za 130 odsto.

Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina. Da li će ta mjera uroditi plodom, ostaje da se vidi.

U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe umrle od opijanja, većinom muškarci, a pijani vozači su ubili 76 ljudi na ulici. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2.8 miliona stanovnika. Mnogi tvrde da su osim zakonskih restrikcija za ublažavanje problema alkoholizma neophodni i drugi oblici pomoći.

Medicinska pomoć za zavisnike od alkohola u Litvaniji je i dalje rijetka, neophodni ljekovi nisu na listi onih koje finansira država, a u cijeloj državi postoji samo pet centara za rehabilitaciju zavisnika.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!