Ovo su 4 SIGURNA KORAKA kako da provjerite DA LI STE IMUNI NA MALE BOGINJE!

Evo kako da proverite da li ste vakcinisani protiv morbila i da li pripadate generaciji koja je primila MMR.

Institut za javno zdravlje, Ilustracija

Male boginje se munjevitom brzinom šire Srbijom, a epidemiolozi upozoravaju da ukoliko se intenzitet zaraze nastavi, dnevno ćemo imati i po 100 novoobolelih pacijenata. Inače, jedna zaražena osoba morbile može da prenese na 15 drugih, a vakcinacija MMR vakcinom je jedini vid zaštite od bolesti koja može biti smrtonosna.

Ovo su koraci koje možete preduzeti da biste proverili da li imate morbile, odnosno male boginje:

  • Proverite s roditeljima! Ako ste rođeni posle 1971. godine najverovatnije ste primili vakcinu protiv malih boginja. Posle osamdesetih, primili ste tu vakcinu u kombinaciji sa vakcinom protiv zauški. Tek posle 1994. godine se prima MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole).
  • Ako se roditelji ne sećaju, trebalo bi da bude zabeleženo u vašem kartonu vakcinacije
  • Ako nemate pristup bilo kojem od ovih podataka, niko se ne seća ili je izgubljen karton, onda možete u određenim situacijama da proverite analizom iz seruma može da se uradi prilikom laboratorijskih analiza odnosno testiranjem krvi na antitela IgG
  • Ako ste provereno revakcinisani šanse da ste imuni su 99 odsto

Ovo su najčešća pitanja i odgovori u vezi sa morbilama koja MORATE ZNATI!

  • Ukoliko mislite da niste vakcinisani, pa ste primili vakcinu, a ispostavilo se da ste se ipak vakcinisali kad ste bili mali – postavlja se pitanje – da li može nešto loše da se dogodi od „duple“ vakcine? U tim slučajevima morate znajte da ako ste se već ranije vakcinisali, još jedna doza neće naškoditi zdravlju, naprotiv samo će povećati nivo antitela!
  • Ako se pitate šta se događa ako se npr. danas vakcinišete, a neko vas zarazi boginjama pre nego što se revakcinišete i steknete imunitet znajte da ukoliko se nakon vakcinacije dođe u kontakt sa obolelim od morbila (pre nego što se stvori imunitet), doći će do pojave oboljenja!
  • Ako niste revakcinisani kao mali, često se postavlja pitanje koliko ste imuni i da li treba da se revakcinišete znajte da ukoliko ste primili samo jednu dozu vakcine pre 20 i više godina, a dođete u kontakt sa obolelim MOŽETE OBOLETI, jer jedna doza vakcine ne obezbeđuje solidan imunitet na “duže staze”.
  • Ako npr. spadate u 1 odsto onih kojima ni vakcinacija nije napravila imunitet i ako se kao takvi razbolite da li su mogući još gori simptomi, tj. da li se treba opet vakcinisati za svaki slučaj? U toj situaciji neophodno je da znate da ukoliko ste u grupi od 1% koji ne stvore imunitet ni posle 2 doze vakcine, sigurno će te oboleti, ali ne mora da znači da će to obavezno biti teška klinička slika. Veća je verovatnoća da će kod mlađih od 5 godina i starijih od 20 godina biti teža klinička slika ali to se ne dešava u 100% slučajeva!

U Crnoj Gori u prethodnoj godini, ali ni ovih 12 dana 2018, nijesmo imali nijedan slučaj obolijevanja od malih boginja, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

Zbog epidemije koja se registuje u zemljama sa kojima se graničimo, Begić upozorava da je dolazak te zarazne bolesti u Crnu Goru gotovo izvjestan, ali da niko ne može predvidjeti vrijeme.

Olakšavajuća okolnost za Begića je visok kolektivni imunitet u našoj zemlji, zahvaljujući urednoj vakcinaciji djece godišta 2013. i 2014.

Dobra vijest je i što je znatno porastao broj vakcinisane djece u odnosu na prošlu godinu sa 47 na sadašnjih 70 odsto, ističe Begić.

“Dostizanje epidemiološki bezbjednog nivoa potrebnog za sprečavanje masovnog obolijevanja od malih boginja, može se vrlo brzo desiti u narednom periodu”, kazao je Begić TVCG.

On je pozvao sve roditelje, ali i pedijatre da se kolektivni imunitet podigne na nivo koji će osigurati da ne dođe do širenja malih boginja među predškoloskom djecom.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!