Ples kao terapija

Aktivnosti poput teretane ili bavljenja nekim sportom dobra je za psihičko i fizičko zdravlje. Preporučuje se svim uzrastima. Djeci, odraslima, ljudima starije dobi. Kako bi održali svoj organizam zdravim i išli u korak sa  godinama. Jedna od aktivnost koju možete praktikovati je ples.

Rezultat slika za ples

Foto: http://www.kgbl.si

Čini se da postoji oduvjek. Istorija kaže da je čovjek praktikovao ples oko vatre. Bio je i način komuniciranja, dok se nije razvio i usavršio jezik. Umjesto da se njegov značaj tada umanji i da izgubi svrhu, dešava se suprotno. Postaje sve popularniji i primjenjuje se u različitim sferama života.

Čuli ste  makar jednom, da bi valjalo baviti se nekom aktivnišću kako bi bili zdravi i u formi. Ko ne voli teretanu, ples je možda pravi izbor. Spaja zabavno i korisno.

Dok plešete nemoguće je da se ne zabavite. Mišići rade, tjelo je u pokretu. Rješavate se  viška kalorija. Za razliku od teretane gdje se samo  umorite, ples podstiče dobro raspoloženje. Nakon partije  plesa potrošili ste kalorije i postali srećniji.

Rezultat slika za ples

Foto: https://www.svetloba.si

Koliko je učinkovit za zdravlje govori podatak da se praktikuje u psihoterapiji. Riječ je o terapijskoj primjeni pokreta i plesa. Prvi put se javlja 40-tih godina prošlog vijeka u SAD-u. Koristi se u liječenju brojnih psihofizičkih i psihosocijalnih poremećaja. Začetnici ovog pristupa su Marien Čase i Meri Vajthaus. Danas postoji edukacija za plesne psihoterapeute i organizuje se na različite načine.

U nekim zemljama  proučava se i kao posljediplomski studij. Pripada humanistički orjentisanim psihoterapeutskim pravcima i  jednoj od četiri kreativne art terapije. Osim plesne, postoji i muzička, likovna i dramska.

Rezultat slika za ples kao terapija

Foto: www.centar-terpsichore.hr

Terapija plesom najčešće se koristi kod anksiozno-depresivnih poremećaja, emocionalno ponašajnih teškoća, trauma. Zatim kod poremećaja prehrane, bolesti kardio-vaskularnog i disajnog sistema te kod ontoloških bolesti. Ples je jako efikasan kod depresivnog poremećaja jer podstiče osjećaj zadovoljstva i sreće.

Da zaključimo, od plesa imamo pregršt koristi. Bilo da ga praktikujete kao razonodu, zamjenu za teretanu ili u procesu psihoterapije. Povećajte koncentraciju, poboljšajte kvalitet sna, podignite raspoloženje i izgradite samopouzdanje. Sve to  još i zabavljajući se, plešući!

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar