Revolucionarni treman u liječenju raka odobren u SAD

#Zdravlje #SAD

Sjedinjene Američke Države odobrile su prvi medicinski tretman za ,,redizajniranje” imunog sistema pacijenta, tako da sam napada ćelije raka, u ovom slučaju limfoblastne leukemije.

Američka uprava za hranu i ljekove je saopštila da odluka predstavlja istorijski trenutak za medicinu koja sada ,,ulazi u novu eru”, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Farmaceutska kompanija ,,Novartis” naplaćuje 475.000 dolara za terapiju takozvanim ,,živim lijekom“, posle čije tromjesečne primjene 83 odsto pacijenata bude izliječeno od raka krvi.

Taj lijek se pravi odvojeno za svakog pacijenta od bijelih krvnih zrnaca iz njegove krvi, a ćelije se potom genetski programiraju da traže i napadaju ćelije raka.

Novi lijek se prilagođava pacijentima, za razliku od konvencionalnih ljekova, kao što su hemoterapija ili operacije.

Ova terapija, prvobitno nazvana CAR T ćelijska imunoterapija, a od strane Novartisa „Kymriah“, za sada je odobrena samo za liječenje djece i mladih do 25 godina od rekurentne forme raka krvi, poznate kao akutna limfoblastna leukemija.

Većina pacijenata reaguje normalno na terapiju, ali terapija nije potpuno bez rizika, jer može prouzrokovati sindrom otpuštanja citokina, navodi Bi-Bi-Si.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!