Šećer zacjeljuje rane brže od antibiotika

Novo istraživanje je pokazalo da sitni šećer, kada se sipa direktno na otvorenu ranu ili čir, djeluje bolje od antibiotika.

Istraživanje je sproveo Mozes Murandu sa Univerziteta u Volverhemtpnu, koji je odrastao u Zimbabveu.

Rastući u siromaštvu u ruralnom dijelu Zimbabvea, Mozes Murandu je navikao da mu, kada se tokom igre ogrebe ili posiječe, roditelji utrljaju so na ranu kako bi brže zarasla.

Pošto im je čak i so nekada bila suviše skupa, Mozesov otac je našao jeftiniji lijek za rane: šećer.

Mozes pamti da su mu, uz pomoć šećera, rane zarastale brže nego kada na njih ništa nije stavljao.

Zato je, kada se 1997.godine zaposlio kao medicinska sestra u Velikoj Britaniji, začudio da se šećer ne koriste kao lijek i pokušao je da to promijeni.

Nakon uspješnog istraživanja koje je sproveo kao predavač na Univerzitetu Volverhemton, u britanskim bolnicama su počeli da primjenjuju liječenje šećerom.

U Muranduovu šestomjesečnu studiju bio je uključen 21 pacijent u bolnici „Seli Ouk“ u Birmingemu čije rane nisu zacjeljivale uobičajenim metodama liječenja.

Ispostavilo se da utrljavanje šećera u rane može izliječiti bolne infekcije, uključujući dekubitis i čireve, jer ubija bakterije koje spriječavaju liječenje i uzrokuju hroničan bol.

„Dok so na rani nanosi bol, šećer ga drastično ublažava. Uz to, daleko je jeftiniji od drugih lijekova, a pokazao se kao jednako efikasan“, rekao je Murandu.

Da bi preživjele, bakterijama treba voda, a šećer je skuplja iz rane u zavoj.

Mozes Murandu vjeruje da bi tradicionalna afrička tehnika mogla uštedjeti milione u zdravstvenom budžetu Velike Britanije, a šefovi bolnice u Birmingemu su toliko bili oduševljeni uspjehom, da su ga nagradili sa 25 hiljada funti.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!