Slušajte organizam, a ne mitove

Treba li na „na silu“ piti osam čaša vode dnevno? Za one kojima je muka popiti preporučenih osam čaša vode dnevno, naučnici imaju dobru vijest – ne vrijedi isto pravilo za sve.

Foto: pixabay.com

Prema stručnjacima je ‘osluškivanje’ vlastitog organizma najbolji je način da se utvrdi kada nam je dosta vode. To zvuči dosta neodređeno, ali naučnici s australijskog univerziteta Monaš utvrdili su da je ljudima, u trenutku kad je organizmu tečnosti dosta, vodu teško gutati. Dakle, ‘osluškujte’ vlastito grlo.

Potrebno je raditi ono što vaš organizam traži – pijte vodu kad ste žedni, a ne po utvrđenom rasporedu, kaže Majkl Farel, glavni autor studije objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

U drugom su slučaju morali uložiti triput više napora da popiju zadatu količinu vode – što je bio jasan znak da tijelo reguliše pretjeranu konzumaciju na način što je fizički otežava. Odnosno, objašnjava Farel, refleks gutanja postaje sputan nakon što je popijena dovoljna količina vode.

Dakle, kad je posrijedi mit o osam čaša vode na dan, dobra je ideja ostati hidriran, ali pritom treba slušati vlastito tijelo.

Treba istaknuti i da previše vode može biti pogubno. Prekomjeran unos tečnosti može dovesti do hiponatremije, odnosno oticanja ćelija tijela, što posljedično dovodi do grčeva, mučnine, povraćanja, gubitka svijesti, a u ekstremnim slučajevima i do smrti.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!