Tableta koja ekspresno liječi mamurluk

Naša želja za alkoholom datira još iz kamenog doba, a dobro su poznate i posljedice previše popijenih čašica pića. Do danas, ipak, niko nije pronašao pravi način za rješavanje problema mamurluka, ali to bi uskoro moglo da se promijeni.

Kreće kliničko ispitivanje tablete (ilustr. Pixabay)Foto: Kreće kliničko ispitivanje tablete (ilustr. Pixabay)

„Kao profesor hemijskog inženjeringa i ljubitelj vina, morao sam da pronađem rješenje“ – rekao je Yunfeng Lu, profesor Univerziteta UCLA-a.

Alkohol je vodeći faktor rizika od prerane smrti među ljudima između 15 i 49 godina, a njegova prekomjerna upotreba dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak jetre.

„Želio sam da napravim protivotrov koji bi mogao da pomogne ljudima da uživaju u vinu, koktelu ili pivu bez mamurluka. Odlučio sam se da stvarim kapsulu ispunjenu prirodnim enzimima koji se obično nalaze u ćelijama jetre koje pomažu tijelu da brže preradi alkohol. Razvili smo protivotrov koji čiju osnovu predstavljaju tri prirodna enzima koji pretvaraju alkohol u molekule koji se potom izlučuju. Lijek je već testiran na miševima“ – istakao je Lu.

Iako sam proces zvuči prilično jednostavno jer nije riječ o novim enzimima, najteži dio bio je da se otkrije siguran i efikasan način da lijek dospije u jetru. Istraživanje je pokazalo da je kod pijanih miševa lijek smanjio nivo alkohola u krvi za 45 posto u odnosu na miševe koji kapsulu nijesu primili. U međuvremenu, koncentracija acetaldehida u krvi, visokotoksičnog i kancerogenog jedinjenja koje uzrokuje glavobolje i povraćanje, i koje izaziva crvenilo na licu nakon konzumacije alkohola, ostala je izuzetno niska.

Ta bi tableta bi, uz brzo liječenje mamurluka, trebalo i da zaštiti jetru od većih oštećenja. „Trenutno sprovodimo testove koji će spriječiti neočekivane ili opasne nuspojave. Ako se naši tretmani pokažu efikasnim kod životinja, mogli bismo početi kliničke eksperimente na ljudima već za godinu dana“ – zaključučio je profesor Yunfeng Lu, a prenosi Večerenji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!