Trećina radnika pod stresom

„Izrabljivanje“ se ne isplati ni poslodavcima, jer čak 39 odsto radnika kaže da su zbog zdravstvenog stanja prinuđeni da uzimaju slobodne dane, ali im nije bilo prijatno da poslodavcima otkriju razlog toga

Ilustracija

Sve veći zahtjevi poslodavaca na Starom kontinentu, uz sve manji broj radnika, odnosno veću stopu nezaposlenosti, uzimaju danak – pokazuju podaci o zdravstvenom stanju zaposlenih. Trećina Evropljana pati od anksioznosti, stresa ili depresije.

U istraživanju je učestvovalo 2.000 zaposlenih, a njih 34 odsto, odnosno svaki treći, priznaje da ima neki zdravstveni problem izazvan stresom na poslu.

„Izrabljivanje“ se ne isplati ni poslodavcima, jer čak 39 odsto radnika kaže da su zbog zdravstvenog stanja prinuđeni da uzimaju slobodne dane, ali im nije bilo prijatno da poslodavcima otkriju razlog toga. Da se mentalne bolesti još ne razumiju na pravi način, pokazuje i podatak da skoro četvrtina radnika primjećuje da u njihovoj organizaciji ne prepoznaju i ne shvataju ozbiljno upozoravajuće simptome.

Psiholozi upozoravaju firme da pristupe rješavanju ovog problema, jer će se to na duže staze svima isplatiti, pošto produktivnost opada zbog bolovanja i slobodnih dana.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!