Tumor se hrani asparginom iz hrane

Naučnici s Kembridža uradili su istraživanje kako hrana utiče na blokiranje rasta i širenja ćelija raka. Utvrdili su da se ćelije tumora dojke „hrane“ hranjivim sastojkom koji se zove asparagin, a može se naći u šparogama, mesu pernatih životinja, plodovima mora i drugoj hrani.

Foto: pixabay.com

Studija je izvedena na Institutu Kembridž na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko sedmica jer bi se tumor proširio na cijelo tijelo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lijekove koji blokiraju taj sastojak pa se tumor nije širio.

Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.

„Ovo je velika šansa za one pacijente kod kojih je teško pronaći gdje se rak nalazi“, rekao je prof. Greg Hanon.

Univerzitet u Glazgovu je prošle godine uradio analizu kojom je pokazao kako se smanjenjem unosa aminokiselina i glicina usporava razvoj lmifoma i raka crijeva.

„Utvrdili smo da su specifični oblici raka zavisni o specifičnim sastojcima iz naše hrane. U budućnosti se nadamo da ćemo modifikovanjem ishrane pacijenta ili korišćenjem lijekova koji mijenjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti ovim sastojcima unaprijediti rezultate terapije“, dodao je Hanon.

Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada dolazi do fatalnih posljedica. Ćelije raka prolaze kroz velike promjene kako bi se proširile – razdvajaju se od glavnog tumora i prolaze krvlju do određenog dijela tijela gdje se dalje razvijaju. Naučnici vjeruju da veliku ulogu u tom procesu ima asparagin.

Sada slijede istraživanja na ljudima, a naučnici savjetuju pacijente oboljele od raka da ne idu na striktne dijete u kojima će se potpuno odreći neke hrane prije nego što se posavjetuju s ljekarima.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!