U čemu je tajna dugovječnosti?

Ričard Overton (112), najstariji muškarac i veteran u Americi, podijelio je savjet za dug i zdrav život.

Pivo, crna čokolada, drijemanje i eto dugovječnosti (ilustr. Pixabay)Foto: Pivo, crna čokolada, drijemanje i eto dugovječnosti (ilustr. Pixabay)

Overton je 112. rođendan proslavio u petak. Ni u dubokoj starosti nema bolove, tvrdi. Zbog toga se mnogi pitaju – U čemu je tajna dugog i zdravog života? Na takvo pitanje Overton odgovara: nemoj umrijeti.

Overton svako jutro ustaje sa osmjehom, spreman za šalu, a ponekad puši 12 cigareta na dan. Takođe voli da pije viski. Kako je ispričao za strane medije, ima običaj da u jutarnju kafu dolije malo burbona „kao lijek“, a takođe popije dnevno jednu do četiri kafe.

Osim ovog zanimljivog Amerikanca savjete za dug život podijelili su još neki stogodišnjaci. Najstarija žena Škotske Džesi Galan ispričala je jednom prilikom da je njen recept za dug život držati se podalje od muškaraca.

„Više donosi nevolje nego koristi“, rekla je tada. Galan, koja je preminula prošle godine u 109. godini, takođe je dodala da treba redovno jesti kašu.

Bez muškaraca duži život

Gledis Got iz Engleske smatra da tajna njene dugovječnosti leži u tome što se nikada nije udavala niti imala dečka.

„Vjerovatno je to imalo neke veze sa tim. Jednostavno nijesam mogla da dosađujem muškarcima“, rekla je u jednom intervjuu.

Ranije ove godine Junis Modlin iz Indijane proslavila je 102. rođendan.

„Uzimala je dvije štangle crne čokolade dnevno i drijemala često“, rekla je njena unuka.

Takođe nikada nije pušila ni pila i uvijek je vježbala. Možda je ipak tajna bila u čokoladi i drijemanju, piše Gardijan.

Doris Oliv Neting prošlog petka dočekala je stoti rođendan sa čašom piva. I ne samo stoti, godinama unazad svakodnevno pije pivo i odbija da ijedan dan prođe bez jedne čaše tog napitka.

Ema Morano, koja je preminula u 117. godini, rekla je jednom prilikom da su za njenu dugovječnost zaslužni dobri geni i tri jaja dnevno.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!