Utrostručen broj oboljelih u Evropi

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da se broj slučajeva malih boginja (morbila) u Evropi utrostručio u protekloj godini zbog niskog stepena imunizacije.

ilustracija

U 2017. je prijavljeno 14.400 slučajeva morbila u 30 zemalja, dok je u 2016. zaraženo 4.600 ljudi, navodi se u izvještaju.

Evropski zvaničnici navode da je nagli porast broja zaraženih morbilama uslovljen epidemijama u Rumuniji, Italiji, Grčkoj i Njemačkoj.

Od morbila, visoko zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom, još se razbolijevaju djeca i odrasli u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švedskoj.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je od 2016. registrovao 50 smrtnih slučajeva od morbila, uzrokovanih komplikacijama, najčešće kod djece mlađe od pet godina. Da bi se spriječila pojava morbila potrebna je stopa vakcinacije od najmanje 95 odsto.

U Srbiji i srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 2119 slučajeva malih boginja, a laboratorijski potvrđeno 1080, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. To znači da je broj registrovanih slučajeva tokom vikenda porastao za 84.

Najmlađa oboljela osoba ima 15 dana, a najstarija 65 godina. Većina oboljelih (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!