Zašto treba da pijete mlaku limunadu

#ZaNaše #ImuniSistem

Poznato je da je limun jedna od najdjelotvornijih i najkorisnijih voćki, no, da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo vašem organizmu ako svako jutro budete pili čašu mlake limunade na prazan stomak?

Probava

Pomaže vam da izbacite toksine iz probavnog trakta, olakšava probavu, kisjelinu i smanjuje nadutost, pokreće crijeva ujutro, hidrira debelo crijevo…

Imunitet

Limun je bogat vitaminom C, koji jača imuni sistem i bori se protiv prehlade i gripa. A kako je i gvožđe jako bitno za naše zdravlje, limun pomaže u lakšem „izvlačenju“ ove supstance iz hrane koju jedemo.

Hidratacija

Svako jutro popijte čašu limunade da ostanete hidrirani i zdravi, ali ne morate se ograničavati. Možete piti limunadu tokom cijelog dana.

Koža

Bogat je izvor antioksidansa i zato umanjuje radikalnu štetu na kožu. Tu nastupa i vitamin C koji održava elastičnost kože i sprečava stvaranje bora i crvenila.

Kilaža

Limun pomaže u borbi protiv one slatke želje da gricnete nešto, stoga vam može pomoći da se duže osjećate sitim.

Čišćenje

Limun vam pomaže da očistite tijelo od toksina koji bi vam oštetili ćelije, tkivo, organe… Stimuliše jetru da proizvede više enzima, čisti vaš urinarni trakt, probavni sistem…

Antibakterijske i antivirusne koristi

Koristan je u borbi protiv prehlade, gripe, umiruje grlo, smanjuje šlajm… A uz to i daje svježinu vašem dahu.

Energija

Kalijum i magnezijum je odličan stimulans za naš mozak i nervni sistem, pomaže vam u borbi protiv stresa i depresije, pomaže vam da se fokusirate. Odličan je za ljude sa stresnim zanimanjima jer pomaže da se riješe stresa i dobiju više energije.

Zašto mlaka voda?

Zašto se preporučuje korištenje mlake, umjesto hladne ili vruće limunade? Zato što vruće ili hladno piće traži više energije za probavljanje. Stoga je mlaka limunada upravo ono što vam je potrebno da se razbudite i započnete dan.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!