Slučaj Haradinaj da ne remeti pregovore BG i PR

Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim
crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

#RamušHaradinaj #DijalogBeogradPriština

SAD pozvale su lidere Beograda i Prištine da nastave da razgovaraju i primjenjuju ono što je već dogovoreno.

Haradinaj (foto: AA)

Time podrazumijevaju i formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da pitanje hapšenja Ramuša Haradinaja treba rješavati kroz institucije.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji rekao je za Glas Amerike da ne bi trebalo dozvoliti da tenzije oko hapšenja Haradinaja ometu proces normalizacije i da treba poštovati pravila i zakone svih uključenih u to pitanje.

Ji kaže da pitanje hapšenja Haradinaja može da se riješi u skladu sa zakonom, kroz institucije, bez obzira da li je riječ o Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji.

Americki zvaničnik očekuje da će neslaganja i problema koje treba rešiti biti i u budućnosti, ali naglašava da ne treba dozvoliti da bilo koje, kako kaže bilateralne tenzije, ometu važan proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Pročitajte još:   Američki kongresmen tražio od Haradinaja da što prije riješi demarkaciju sa CG

„Pozivamo lidere koji su uključeni i odgovorni za dijalog da nastave da razgovaraju i pronalaze rješenja i da primjenjuju ono što su dogovorili, uključujući i ono što je dogovoreno u avgustu 2015. godine (formiranje ZSO)“, rekao je Ji.

Hojt Ji ocjenjuje i da se u odnosima Beograda i Prištine posljednjih nekoliko godina znatno napredovalo, da je i dalje vidljiv spor, ali postojan napredak.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!