Brane najveće tivatsko kupalište

Neformalna građanska Inicijativa „Bokobran“ poziva građane Boke Kotorske na mirnu protestnu šetnju i skup na Ponti Seljanova sjutra u 18 sati.

.Foto: .

Cilj skupa je, kako navode, ukazati na neustavne mehanizme, koje su uspostavili državni i lokalni organi upravljanja, a koji su nas, kako poručuju, doveli u situaciju da se svrstamo u zemlje Trećeg svijeta, izvozom vlastite teritorije.

„Realizacijom projekta koji je u planu na Ponti Seljanovo, Tivćani će ostati bez najvećeg i najpopularnijeg javnog gradskog kupališta. Sem toga, projekat predviđa ekocid u vidu nasipanja novih plažnih površina, kojima će nepovratno biti uništen živi svijet na morskom dnu“, saopšteno je iz Bokobrana.

Kako navode, sudbina Ponte Seljanova ne razlikuje se značajno od sudbine brojnih akraktivnih lokacija u Boki Kotorskoj, ali je slikovit primjer prakse, u kojoj je građanima sistematskim naporima Vlade Crne Gore, Ministarstva održivog razvoja i turizma, te pomirljivim i saučesničkim stavom lokalnih uprava, oduzeto pravo da upravljaju vlastitom teritorijom i donose odluke o istoj.

Kompanija „Sea Trade“, iza koje, kako navodi Bokobran, stoji ruski investitor Valerij Zadorin, planira da na Ponti Seljanovo izgradi dva nova čvrsta objekta, jedan infrastukturni od 24 m2 na mjestu nekadašnjeg plažnog bara na rtu, te drugi- ugostiteljski objekat površine 74 m2 na mjestu nekadašnjeg privremenog objekta caffe bara Merlin. U planu je i izgradnja ugostiteljskih terasa, punkta za DJ-a kod svetionika, te novih kupališta na mjestima gdje nikad nije bilo plažnih površina.

Kompanija „Sea Trade“, registrovana u Kotoru, sklopila je ugovor o korištenju ovog dijela tivatske obale sa JP Morsko dobro.

„U pitanju je investitor koji u Boki već nekoliko godina realizuje velike i kontroverzne projekte, poput hotela La Perla u Kaluđerovini ili hotela Adriatic na rtu Sveta Neđelja u Kamenarima. Građani su svjedoci da su u pitanju djelovi naše obale koji su u potpunosti privatizovani, a pejzažno nepovratno devastirani“, saopšteno je iz Bokobrana.

Skup je zakazan za petak, 18. maj 2018. godine, u 18 sati. Okupljanje je na rivi ispred Upravne zgrade Porto Montenegro (Dom vojske), a u planu je protestna šetnja do svetionika na samom rtu Ponta Seljanovo, gdje će se prisutnima obratiti predstavnici Bokobrana, aktivisti bokeških NVO i građani Seljanova.

„Dragi Seljanovci, dragi Tivćani, dragi Bokelji, moramo se sjetiti da je ovo naša zemlja, da je ovo tlo koji pripada nama, kao građanima ove zemlje. Ovo su naše plaže koje zapljuskuje naše more. Ukoliko ne preuzmemo odgovornost i ne pobunimo se protiv ludila koje je na snazi, naša djeca neće imati ni more ni gore koje će moći nazvati svojima!“, saopšteno je iz Bokobrana.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!