CG dobila kalem najstarije loze na svijetu

Na inicijativu Crnogorskog društva „Montenegro-Maribor“ iz Maribora, u okviru projekta „Između dvije domovine“, ove godine kalem najstarije loze na svijetu dobila je Crna Gora, odnosno grad Bar.

.

Manifestaciji obrezivanja Stare loze koja je po 39. put održana u Mariboru prisustvovala je delegacija Bara na čelu sa predsjednikom Zoranom Srzentićem, koji je i primio kalem Stare loze.

Ovaj čin simbolično predstavlja saradnju među opštinama, jednu vrstu pobratimljenja, odnosno povezanosti. Opština Bar će u zamjenu Opštini Maribor pokloniti kalem Stare masline, najstarije masline u Evropi i jednog od najstarijih stabala na svijetu, koje je za Crnu Goru i Bar od izuzetnog značaja, isto i kao Stara vinova loza za Maribor i Sloveniju.

Oba stabla simbolično predstavljaju zaštitni znak gradova. Maslina je simbol mira, prijateljstva i uzajamnog poštovanja. Stara maslina je nastarije stablo u Evropi, staro 2.240 godina, o čemu govori zvanični certifikat, koji će biti dodijeljen Opštini Maribor kada bude predat i kalem, kao poklon Crne Gore.

Sadnji vinove loze u Crnoj Gori u Opštini Bar prisustvovaće i delegacija iz Slovenije, koju će predvoditi gradonačelnik Maribora, Andrej Fištravec.

Inače, Stara vinova loza – trta, stara je preko 400 godina i najstarija je na svijetu.

Nakon rezanja, grad poklanja kaleme Stare loze izabranim prijateljskim gradovima i opštinama iz cijelog svijeta. Sve je praćeno bogatim programom.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!