Crnogorska partija protestuje zbog jezika

#CrnogorskaPartija #MaliIđoš

Predsjedništvo Crnogorske partije protestovalo je danas zbog toga što u konkursima koji su tokom nedjelje raspisani u Opštini Mali Iđoš nije navedena mogućnost prijave na crnogorskom jeziku, iako je u službenoj upotrebi u toj lokalnoj samoupravi.

.

Predsjednik opštine Mali Iđoš raspisao je 24. januara konkurs za dodjelu sredstava za finansiranje udruženja i Konkurs za dodjelu sredstava za finansiranje programa iz oblasti kulture u 2017.

Oba konkursa objavljena su na sajtu opštine (maliidjos.rs) na srpskom i mađarskom jeziku, čime je prema mišljenju Crnogorske partije, crnogorski jezik izopšten.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, u konkursnoj dokumentaciji je „decidno navedeno da podnosioci formular mogu ispuniti na srpskom ili mađarskom jeziku“.

„Crnogorski jezik uveden je u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš u decembru 2010. Aktuelna opštinska vlast izbjegava implementaciju te odluke i izvršenje Ustavom i zakonima propisanih obaveza“, navela je Crnogorska partija.

Pročitajte još:   Neobična sahrana - tijelo u Australiji, duša u Crnoj Gori

Kako su dodali, taj postupak lokalne samouprave prepoznaje kao „oblik nacionalne, etničke i jezičke diskriminacije prema građanima crnogorske nacionalne zajednice“ u opštini Mali Idjoš.

Crnogorska partija navodi da će o tome obavijestiti nadležne pokrajinske i državne organe i zahtjevati da opština počne u punom kapacitetu da primjenjuje odredbe propisane Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama i Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!